Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyt stykke stiller spørgsmål om hvem den moderne kvinde er. Hvordan prioterer vi karriere, nærvær og privatliv? Kilde: Politiken.tv / foto: Johannes Skov Andersen / Klip: Peter Vintergaard

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man er nødt til at være sammen, hvis man vil udvide noget

Som skuespiller har Tilde Maja Frederiksen ofte gjort sig bemærket i ensembler, for eksempel i kunstnerkollektivet Sort Samvittighed. Nu er hun aktuel i forestillingen 'Hår på den', som også er en holdindsats. Her fortæller hun om fem af de roller, som har formet hende.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’Drengene fra Sankt Petri’, 1991

Lis er lidt en lille voksen, som samtidig har en stor uskyldighed over sig og nu er begyndt at registrere det, der foregår med storebroren, som laver noget ret farligt arbejde i modstandsbevægelsen.

Der er en scene med min karakter i vaskerummet, hvor Otto skal til at flygte fra Danmark til Sverige, og det er næsten, som om Lis godt ved det, og hun er den eneste i familien, han får sagt farvel til. Der er lagt noget ind i filmens underbevidsthed, som ikke bliver fortalt, og der er Søren Kragh-Jacobsen fantastisk til at lave de der fuldendte karakterer.

Det var intenst at spille skuespil som barn, for som lille absorberer man jo alt. Det er den reneste amatørkraft, og skuespillet bliver en leg, man tager med sig, for det er lige før, det bliver virkeligt, når der også er voksne, der deltager i legen.

Jeg kan huske, at jeg var forelsket i alle skuespillerne under ’Drengene fra Sankt Petri’, ja også i kameramanden og instruktøren. Jeg skrev deres navne igen og igen i min dagbog«.

’Hvid magi’, 2011 og ’Tove Tove Tove’, 2015

Sort Samvittighed er et kunstnerkollektiv af forskellige arbejdssammenhænge og gode venner. Vi mødtes i en fælles passion for Anne Linnet og et ønske om at lave et band sammen. Vi plejer at underspille det med, at vi er kvinder, for det er ikke derfor, vi gør det. Det er det faglige og lidenskabelige i, at vi er dem, vi er, der er drivet.

For mig har det været fantastisk at få lov til at arbejde med nogle andre toner og kræfter, end man normalt får lov til som ung skuespillerinde. Det er toner som vrede, liderlighed og grænseløshed, og helt personligt havde jeg ikke forestillet mig, at jeg skulle synge på den måde foran et publikum.

Før ’Hvid magi’ optrådte vi af og til steder, hvor det var utippet, at vi kom, og hvor publikum sad og så helt undrende ud i ansigterne over det, vi lavede. Men så blødte de op, og til sidst smilede de, og der er noget basalt pirrende ved at arbejde i et felt, hvor man rykker ved folks forventninger til, hvad de tror, de kan lide og ikke kan lide.

Jeg kan godt lide at arbejde med det groteske, bramfrie og grænseoverskridende i mennesker og situationer for at se, hvor langt den kan trække

Sort Samvittighed har lært mig afsindig meget om at være en del af en gruppe. Man er nødt til at være sammen, hvis man vil udvide noget. Det giver et mod til at gå længere , fordi man har hinandens ryg, og når man får lov til ikke at være bange for at fremstå ucharmerende, dårlig eller dum, får man også et meget større kreativt rum sammen. Min egen præstation forsvinder, og det er fuldstændig fantastisk«.

’Tribadernes nat’, 2012

Marie David var en svær, men spændende rolle. Det er altid dejligt at spille roller, som kan noget, man ikke selv kan, eller som har adgang til noget underudviklet hos én selv, for så lærer man af dem.

Jeg kan godt lide dem, der bider nogen lidt i haserne, og Marie David brød ud af normen og de forventninger, der var til kvinder på det tidspunkt. Det er herligt, for hun har alle mulige fejl og mangler og er dybt alkoholiseret. For mandens blik er hun ucharmerende, fordi hun ikke gør nok ud af sig selv. Hun er en ung kvinde, som går ind der, hvor hun får lussinger, hvorefter hun bare fortsætter.

Det var ret fedt at få lov til at spille en kvinde tæt på min egen alder, hvor der ikke var noget koketteri, men en med et projekt, for i den første del af min karriere spillede jeg næsten udelukkende gamle damer og unge mænd. For eksempel spillede jeg en kvinde på 85 år i ’Den allersidste dans’ på Mungo Park.

Jeg har været heldig at lave meget eksperimenterende forestillinger, og det banker mit hjerte hårdt for, men jeg længes selvfølgelig også efter at spille nogle flere klassiske roller. I en klassisk tekst kan man fokusere mere på fortolkningen, fordi dramaet er afprøvet så mange gange.

Jeg kunne for eksempel godt tænke mig at spille Nora i ’Et dukkehjem’ og Hedda Gabler. De har begge noget ekspressivt og en frihedstrang, som fascinerer mig. Jeg har også altid været optaget af Lucretia i ’Den vægelsindede’ og Blanche i ’Omstigning til Paradis’, for de har på hver sin måde et vanvid og en troldsplint i sindet, som kunne være spændende at fortolke. Og så har jeg, helt ublu, altid drømt om at få lov til at spille Hamlet. Det er rollen over dem alle«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Lang historie kort’, 2015

Rebekka er alt muligt med ’u’ foran. Hun er the odd one out og lidt en steppeulv, som mangler nogle basale sociale færdigheder. Hun har den der bramfrihed og taler ud af karsken bælg og er ligeglad med, hvordan andre opfatter hende.

Hun er en sjældenhed og en vidunderlig sjov karakter at spille, og samtidig var det blufærdigt for mig. Privat er jeg et følsomt menneske, så mine tæer krummede, og mit hjerte blødte lidt for hende, fordi hun er så alene.

Jeg kan godt lide at arbejde med det groteske, bramfrie og grænseoverskridende i mennesker og situationer for at se, hvor langt den kan trække. For eksempel må det godt blive ubekvemt i de ting, vi laver i Sort Samvittighed, for der har vi en frihed til at undersøge det. Men det har selvfølgelig noget med materialet at gøre, for Tove Ditlevsen tillod sig selv at være så hudløst ærlig, rørende, sjov og bimmelim. Hun vendte vrangen ud på mennesket, og så går det ikke, at man står og fedter med det. Man skylder hende at have modet til at gå ud i den afkrog, og der er absolut noget, der fascinerer mig ved afkrogene i mennesket.

På en måde giver det mening, at jeg startede min karriere med at spille gamle damer og unge mænd, for da jeg var yngre, var det faktisk mere blufærdigt for mig at spille en ukompliceret ung seksuel kvinde, for jeg kendte hende ikke, og jeg var i tvivl om, om hun overhovedet eksisterede derude«.

’Hår på den’, 2015

I ’Hår på den’ har jeg et hav af forskellige roller, og det er en reel undersøgelse af, hvem nutidens frigjorte kvinde er.

Jeg læste en artikel om en ung kvinde, som havde lagt billeder op på sin facebookprofil af sine behårede ben med udsagnet: Sådan er jeg, og nu gider jeg ikke fjerne de hår mere. Billederne skabte meget forargelse, og hun fik rasende tilbagemeldinger. Blandt andet var der en fyr, som skrev, at hun burde slå sig selv ihjel. Det er en temmelig latterlig og hysterisk reaktion, men samtidig er der noget i den groteske forargelse, som måske er værd at interessere sig for, hvad handler om.

Det er ikke et feministisk udsagn, hver gang kvinder laver noget sammen, men nogle gange må man gå ind i undersøgelsen, og det er helt oplagt, at mænd burde lave samme undersøgelse af sig selv. Det handler om at skabe nogle forummer, hvor debatten kan eksistere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er vigtigt for mig ikke at underspille kunstens rolle. Vi må gerne bare underholde og grine og græde, og det vil jeg også rigtig gerne være med til. Men det betyder meget for mig, at der er en større berettigelse på spil, så det ikke kun handler om, at jeg skal på en rejse med mig selv og opleve, at jeg også forstår andre mennesker.

Som skuespiller vil jeg gerne arbejde på, at der er en mulighed for, at der kan opstå noget, som kan rykke, udvide og forskyde måden, vi opfatter hinanden og verden på.

Hvis vi altså vil det«.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips