Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
samtale. Hvis Nørrebro var en kommune, der bor 71.000 derude, ville det være den fattigste kommune i Danmark, hvis man ser på gennemsnitsindkomsten, fortæller Frank Jensen. København har stadig kolossalt store sociale udfordringer.
Foto: Finn Frandsen

samtale. Hvis Nørrebro var en kommune, der bor 71.000 derude, ville det være den fattigste kommune i Danmark, hvis man ser på gennemsnitsindkomsten, fortæller Frank Jensen. København har stadig kolossalt store sociale udfordringer.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frank Jensen: København skal aldrig blive et vip-projekt

København skal være en by, hvor buschaufføren og ham, der arbejder i supermarkedet, har råd til at bo, mener overborgmester Frank Jensen.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forleden så jeg, at der var åbnet en lille butik, der sælger kontorartikler, på Nørre Voldgade. Det blev jeg helt glad i låget over.

»Det er, fordi du er notorisk nostalgiker. Vi elsker jo alle sammen det, der minder os om vores barndom. Det er også derfor, vi glæder os til jul. Men der er også den pointe i din oplevelse, at vi godt vil have en by med en forskelligartet detailhandel.

Sådan har jeg det også, derfor køber jeg heller ikke ting på nettet. Jeg vil hellere gå i rigtige butikker. Men når man bevæger sig ud i brokvartererne, er der heldigvis flere af den slags«.

Med jævne mellemrum går jeg en tur rundt i Indre By og tæller, hvor mange butikslokaler der står tomme. I de seneste 6-7 år har tallet ligget nogenlunde konstant på 60. Altså 60 lokaler, der ikke kan lejes ud, fordi det ikke kan betale sig at drive butik! Kan vi ikke stille noget op imod det? Eller er det bare markedet, der bestemmer?

»Markedet er jo os alle sammen. Vi kan regulere lidt fra rådhuset. Vi har nu vedtaget at købe et p-hus og stille det til rådighed med fri parkering i weekenden. På den måde kan Indre By imødegå lidt af konkurrencen fra storcentrene, der lokker folk til med fri parkering«.

Store sociale udfordringer

Magasinet Monocle udnævner flittigt København til verdens bedste by. En monokel er jo sådan en, rigmanden ser med. København er altså verdens bedste by for de rige?

»Jeg synes, Monocle skulle udnævne København til verdens bedste by hvert år. Men København skal aldrig blive et vip-projekt. Og det er vores ansvar her på rådhuset. Sammenligner man med andre europæiske storbyer, er vi lykkedes meget bedre end de fleste: Vi har fastholdt diversiteten i boligmassen. 20 procent af boligerne er almennyttige.

Derfor er jeg også kisteglad for, at det lykkedes os at lave en aftale med Carlsberg Byen om, at der derude kommer 400 ungdomsboliger og 200 almene familieboliger. Min politiske vision er, at København skal være en by for alle«.

Er København stadig en arbejderby?

»København har undergået en kæmpemæssig forandring de seneste 30 år. Der er sket en stor udvikling i befolkningssammensætningen: Vi er stadig en meget ung by, men det er også lykkedes os at holde fast i familierne. Nu er her nemlig mindre forurenet, og her er blevet grønnere. Alt det gør jo København til en rigtig attraktiv by.

Samtidig har vi stadig kolossalt store sociale udfordringer: Hvis Nørrebro var en kommune, der bor 71.000 derude, ville det være den fattigste kommune i Danmark, hvis man ser på gennemsnitsindkomsten. Det gælder ikke kun studerende, det er også familier, indvandrere, eneforsørgere, der er i arbejde, som har meget små indkomster. København er en dyr by. Middellevetiden stiger 7 år, når vi bevæger os over på anden side af dronning Louises Bro«.

Så egentlig ser du ikke mondæniseringen som Københavns største problem?

»Nej, det gør jeg ikke. Men det er da klart, at der er mange hipstere og Soho-agtige kvarterer på Vesterbro. Det ser jeg bare som udtryk for, at Vesterbro er blevet et sted, hvor det er sjovt at starte små virksomheder og arbejde kreativt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et København for alle

I 1980’erne solgte kommunen stort set alle sine ejendomme. Jeg tror, det var omkring 200. Bidrog man ikke dengang til at overophede boligmarkedet, så man faktisk kan sige, at kommunen har været med til at starte boligprisernes himmelflugt?

»Det var jo, fordi lovgivningen blev lavet om, sådan at kommunerne ikke længere måtte udbyde boliger. Kommunen var nu ikke nogen særlig god boligejer. Husene blev jo ikke vedligeholdt. I dag sørger vi for boligforsyningen gennem de almene boliger. Vi har besluttet, at vi skal have 9.000 nye almene boliger frem mod 2027. Heldigvis er der allerede 1.100, der er flyttet ind i sådan nogle. 5.000 flytter ind i nye almene boliger i løbet af næste år«.

»Under den socialdemokratiskledede regering blev det sådan, at vi som kommune kan forlange, at 25 procent af ny boligmasse skal være almene billige boliger. Det har Dansk Folkeparti og Venstre jo truet med at rulle tilbage i denne folketingssamling. Derfor gør jeg alt for at banke løs på Dansk Folkeparti, der jo siger, at de repræsenterer den lille mand. Gør de det her, er der ført bevis for, at det parti ikke repræsenterer dem med de små indkomster.

Vi skal kunne fastholde, at København også er et sted, hvor hende, der kører bussen, og ham, der står i supermarkedet, har råd til at bo«.

Keep Copenhagen weird

Læs mere:

IBYEN

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer