Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

samtale. Hvis Nørrebro var en kommune, der bor 71.000 derude, ville det være den fattigste kommune i Danmark, hvis man ser på gennemsnitsindkomsten, fortæller Frank Jensen. København har stadig kolossalt store sociale udfordringer.
Foto: Finn Frandsen

samtale. Hvis Nørrebro var en kommune, der bor 71.000 derude, ville det være den fattigste kommune i Danmark, hvis man ser på gennemsnitsindkomsten, fortæller Frank Jensen. København har stadig kolossalt store sociale udfordringer.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frank Jensen: København skal aldrig blive et vip-projekt

København skal være en by, hvor buschaufføren og ham, der arbejder i supermarkedet, har råd til at bo, mener overborgmester Frank Jensen.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forleden så jeg, at der var åbnet en lille butik, der sælger kontorartikler, på Nørre Voldgade. Det blev jeg helt glad i låget over.

»Det er, fordi du er notorisk nostalgiker. Vi elsker jo alle sammen det, der minder os om vores barndom. Det er også derfor, vi glæder os til jul. Men der er også den pointe i din oplevelse, at vi godt vil have en by med en forskelligartet detailhandel.

Sådan har jeg det også, derfor køber jeg heller ikke ting på nettet. Jeg vil hellere gå i rigtige butikker. Men når man bevæger sig ud i brokvartererne, er der heldigvis flere af den slags«.

Med jævne mellemrum går jeg en tur rundt i Indre By og tæller, hvor mange butikslokaler der står tomme. I de seneste 6-7 år har tallet ligget nogenlunde konstant på 60. Altså 60 lokaler, der ikke kan lejes ud, fordi det ikke kan betale sig at drive butik! Kan vi ikke stille noget op imod det? Eller er det bare markedet, der bestemmer?

»Markedet er jo os alle sammen. Vi kan regulere lidt fra rådhuset. Vi har nu vedtaget at købe et p-hus og stille det til rådighed med fri parkering i weekenden. På den måde kan Indre By imødegå lidt af konkurrencen fra storcentrene, der lokker folk til med fri parkering«.

Store sociale udfordringer

Magasinet Monocle udnævner flittigt København til verdens bedste by. En monokel er jo sådan en, rigmanden ser med. København er altså verdens bedste by for de rige?

»Jeg synes, Monocle skulle udnævne København til verdens bedste by hvert år. Men København skal aldrig blive et vip-projekt. Og det er vores ansvar her på rådhuset. Sammenligner man med andre europæiske storbyer, er vi lykkedes meget bedre end de fleste: Vi har fastholdt diversiteten i boligmassen. 20 procent af boligerne er almennyttige.

Derfor er jeg også kisteglad for, at det lykkedes os at lave en aftale med Carlsberg Byen om, at der derude kommer 400 ungdomsboliger og 200 almene familieboliger. Min politiske vision er, at København skal være en by for alle«.

Er København stadig en arbejderby?

»København har undergået en kæmpemæssig forandring de seneste 30 år. Der er sket en stor udvikling i befolkningssammensætningen: Vi er stadig en meget ung by, men det er også lykkedes os at holde fast i familierne. Nu er her nemlig mindre forurenet, og her er blevet grønnere. Alt det gør jo København til en rigtig attraktiv by.

Samtidig har vi stadig kolossalt store sociale udfordringer: Hvis Nørrebro var en kommune, der bor 71.000 derude, ville det være den fattigste kommune i Danmark, hvis man ser på gennemsnitsindkomsten. Det gælder ikke kun studerende, det er også familier, indvandrere, eneforsørgere, der er i arbejde, som har meget små indkomster. København er en dyr by. Middellevetiden stiger 7 år, når vi bevæger os over på anden side af dronning Louises Bro«.

Så egentlig ser du ikke mondæniseringen som Københavns største problem?

»Nej, det gør jeg ikke. Men det er da klart, at der er mange hipstere og Soho-agtige kvarterer på Vesterbro. Det ser jeg bare som udtryk for, at Vesterbro er blevet et sted, hvor det er sjovt at starte små virksomheder og arbejde kreativt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et København for alle

I 1980’erne solgte kommunen stort set alle sine ejendomme. Jeg tror, det var omkring 200. Bidrog man ikke dengang til at overophede boligmarkedet, så man faktisk kan sige, at kommunen har været med til at starte boligprisernes himmelflugt?

»Det var jo, fordi lovgivningen blev lavet om, sådan at kommunerne ikke længere måtte udbyde boliger. Kommunen var nu ikke nogen særlig god boligejer. Husene blev jo ikke vedligeholdt. I dag sørger vi for boligforsyningen gennem de almene boliger. Vi har besluttet, at vi skal have 9.000 nye almene boliger frem mod 2027. Heldigvis er der allerede 1.100, der er flyttet ind i sådan nogle. 5.000 flytter ind i nye almene boliger i løbet af næste år«.

»Under den socialdemokratiskledede regering blev det sådan, at vi som kommune kan forlange, at 25 procent af ny boligmasse skal være almene billige boliger. Det har Dansk Folkeparti og Venstre jo truet med at rulle tilbage i denne folketingssamling. Derfor gør jeg alt for at banke løs på Dansk Folkeparti, der jo siger, at de repræsenterer den lille mand. Gør de det her, er der ført bevis for, at det parti ikke repræsenterer dem med de små indkomster.

Vi skal kunne fastholde, at København også er et sted, hvor hende, der kører bussen, og ham, der står i supermarkedet, har råd til at bo«.

Keep Copenhagen weird

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips