Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Drøm. Den ultimative drømmerolle for fem skuespillerinder, er meget forskellig.
Foto: Rune Pedersen

Drøm. Den ultimative drømmerolle for fem skuespillerinder, er meget forskellig.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

5 skuespillerinder: Disse roller drømmer vi om at få lov til at spille

Vi har spurgt fem skuespillerinder om deres ultimative drømmerolle.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du frit kunne vælge, hvilken rolle ville du så spille? Fem skuespillerinder kommer med fem forskellige bud.

Og de drømmer om at spille en utro kvinde, der bliver brændt på bålet, en 'woolfiansk' alkoholiker, Batmans utilregnelige nemesis, en svindlende prinsesse og en fandens uhyggelig konge.

»En kvinde, der går i døden for at kunne være den, hun er«

Kitt Maiken Mortensen drømmer om en dag at få lov til at spille rollen som Anne i teaterversionen af Carl Th. Dreyers ’Vredens dag’. Først kan du dog opleve hende i kabareten ’Nedefra og op’ i Riddersalen.

»Anne er en meget ung kvinde, der er gift med en meget ældre præst, der ikke vil have et sexliv med hende, fordi han ved, det er syndigt at begære hende. Så hun går rundt i en slags tvunget cølibat og er ved at brænde op i det Herrens år 1620. Og så sker der det, at præstens søn vender hjem, og de bliver vildt forelskede og har en affære.

Da hendes mand finder ud af det, er der en fantastisk skænderiscene, hvor Anne tager bladet fra munden og virkelig, for første gang i sit liv, siger sin mening. »Jeg ville ønske, at du var død«, siger hun. Og bum, så falder han død om. Hun er tidligere blevet anklaget for at være heks, og nu tror hun også selv på det, og på, at hun har dræbt sin mand med tankens kraft. Hun bliver anklaget for mordet, og det ender med, at hun bliver brændt på bålet.

Det er en rolle, jeg har lavet en reading på for nogle år siden i Eventministeriet på Det Kongelige Teater, hvor Anders Lundorph instruerede. ’Sort nat’ hedder stykket, der er teaterudgaven af Carl Th. Dreyers ’Vredens dag’. Da vi lavede den første gennemspilning for publikum, foldede det sig ud, og jeg havde en meget intens oplevelse. Det sker engang imellem, at man virkelig rammer noget og tænker: Orv, hvor er det fedt.

Det her med at få lov til at bruge en masse kræfter, det er fantastisk. At få lov til at være den her ulmende vulkan, der går rundt og bobler og så pludselig går i udbrud. Det er skønt at spille en karakter, der udvikler sig så vildt fra en lille føjelig kvinde til simpelthen at begå mord med tankens kraft. At have den her helt undertrykte kvinde, som virkelig prøver at tilpasse sig, men som simpelthen ikke kan holde sine kræfter nede. En kvinde, der går i døden for at kunne være den, hun er. Det elsker jeg«.

»Jo mere jeg beskæftiger mig med den, jo mere kalder den på mig«

Molly Blixt Egelind, der fra 27. februar er med i Betty Nansen Teatrets udgave af klassikeren ’Tartuffe’, drømmer om en dag at slutte sin karriere af med at spille Martha i ’Hvem er bange for Virginia Woolf’.

»Hvis jeg tænker på en drømmerolle som den rolle, der skal konkludere en lang karriere, bliver jeg ved med at vende tilbage til Martha i Edward Albees ’Hvem er bange for Virginia Woolf’.

Lige fra det øjeblik Martha og hendes mand, George, træder ind på scenen, er sablerne trukket og krigen i gang. Stykket er en slagmark fra ende til anden. Og det, synes jeg, er helt vildt interessant. Det er krævende og udtømmende at være vidne til den måde, de tværer hinanden ud på, men samtidig er det sindssygt sjovt og humoristisk, skarpt og intelligent skrevet.

Martha er en ældre kvinde, der har drukket sig ned i et hul, fordi hun synes, George er et skvat. Og hun er rigtig glad for sin whisky. Men hun må ikke få is i, for George siger, at hun altid knaser i det, og den lyd kan han ikke holde ud. De to kan simpelthen ikke tåle hinanden, og alligevel elsker de hinanden så højt, at det eneste, de ikke kan gøre, er at forlade hinanden, og det er så skidesjovt og rigtigt og så forfærdeligt.

Min mor (Søs Egelind, red.) har faktisk spillet Martha på Gladsaxe Teater for 100 år og en sommer siden. Jeg var i starten af mine teenageår dengang, og det var et maraton af en forestilling. Jeg kan huske, at jeg syntes, det var så dragende med den der fortættede ubehagelige stemning, du blev hevet med ind i. Det har sat sig fast i min hjernebark. Allerede dengang. Og jo mere jeg beskæftiger mig med den, jo mere interessant bliver den, og jo mere kalder den på mig«.

»Og jeg skulle bare være ond«

Fra i morgen er Lise Baastrup med i Folketeatrets version af Holberg-komedien ’Jean de France’. Men hun drømmer også om en dag at få lov til at spille den måske ondeste karakter overhovedet.

»Jeg har altid svaret, at min drømmerolle er Jokeren fra Batman. I Jack Nicholsons udgave af Jokeren fra 1989 er han fucked op i hovedet. Da Heath Ledger portrætterer Jokeren igen i Batman-filmen fra 2005, får karakteren et menneskeligt ansigt, fordi vi får hans forhistorie. Og selv om man bliver kørt rundt i manegen af ham på grund af de skiftende historier om hans opvækst, bliver Jokeren mere socialrealistisk på en eller anden måde.

Nogle gange kan vi ikke lide, at ondskaben får et menneskeligt ansigt. Men som skuespiller vil man gerne kunne gå ind og forsvare sin egen karakter. Også når man spiller ond, og det kan være svært. Nogle gange kan man ikke. Og så er det simpelthen bare, som Joey fra ’Venner’ siger: »Because it says so in the script«. Så er der ikke nogen større logisk forklaring på, hvorfor éns karakter skal gøre, som den gør. Men så ved man også det i det mindste.

Det er egentlig ikke, fordi jeg føler en stor fornøjelse i at spille ond. For mig er det bare spændende, fordi jeg ikke selv er massemorder. Jeg kunne for eksempel også godt tænke mig at spille Don Juan og bare gå rundt og score helt vildt meget.

Alt det, mænd kan være, kan kvinder også være. En kvinde kan også være den, der går ud og scorer mange mænd eller kvinder. Og kvinder kan også spille skurke. Men når en kvinde spiller skurk, kører det ofte meget på, at hun skal overbevise manden med sin seksualitet og indsmigre sig med sin charme og sit udseende. Og det, synes jeg, er lidt trættende i længden. Jeg gad godt, der var en kvinde, der kunne spille skurk, uden at det egentlig handlede om hendes køn.

Hvis jeg en dag skulle spille Jokeren, skulle det ikke være sådan, at folk sagde: Se, det er en kvinde, der spiller skurken. Nej, det skulle slet ikke være spændende. Det skulle blot være en omstændighed. Og jeg skulle bare være ond.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jokeren appellerer meget til mig, fordi du her har en tavle, der er helt ren. Der er ikke nogen formel på noget som helst, hverken i forhold til udseende, væremåde eller køn. Du skal bare være en joker, som ingen kan regne med, og som hele tiden overrasker«.

»Det er ’Horton-sagaen’ go home«

Julie Agnete Vang, som til februar er med i Nørrebro Teaters udgave af Kjeld Abells ’Melodien, der blev væk’, mener, at Leonora Christina Ulfeldt fortjener et stort drama. Med hende i hovedrollen.

»Leonora Christina Ulfeldt, der var datter af Christian IV, fortjener et stort episk drama. Med mig i hovedrollen.

Jeg har altid undret mig over, at der ikke er flere, der har skildret hende, for hendes historie overgår jo nærmest Shakespeares dramaer med alt det vanvittige, der skete i hendes liv: Hun svindler, bliver anklaget for at ville forgifte kongen, hun flygter flere gange og bliver til sidst fængslet og sidder til fange i 22 år i Blåtårn.

Det er ’Horton-sagaen’ go home, det har macbethske temaer over sig, og det ville blive en actionpacked thriller med flugt og vilde anholdelser. Og det skøre er, at det er sket.

Hendes historie overgår virkelig fantasien, og hun har rigtig mange lig i lasten. Og det er skønt. Hun er meget fejlbarlig, og jeg kan godt lide at spejle mig i en kvindetype, der virkelig begår fejl, og som samtidig er for stolt til at indrømme dem. Især fordi der findes rigtig mange unge elskende elverprinsesseroller og ikke så mange skurkeroller til kvinder på samme måde, som der gør til mænd. Og der er Leonora Christina et genialt bud på en skurk.

Hun har været med mig, siden jeg var barn, og min mor måtte læse biografierne om hende højt for mig, fordi jeg knap nok selv kunne læse på det tidspunkt. Og mine klassekammerater skrev opgaver om dyr, kastede jeg mig over Marie Antoinette og Leonora Christina og var generelt fascineret af gamle dronninger, adelen og store historiske kvindelige figurer. Så jeg håber virkelig, der sker noget med det en dag«.

»Han er intelligent og fandens uhyggelig«

Det Røde Rums Lila Nobel drømmer om at spille Richard III – i en nyskrevet udgave af Line Knutzon.

Jeg er en sucker for Shakespeare og gammelt græsk drama. Jeg har allerede spillet Antigone, jeg ville elske at spille lady Macbeth, men hvis jeg skal være helt ærlig, er den første rolle, jeg tænker på, når jeg hører ordet drømmerolle, Richard III i Shakespeares tragedie af samme navn.

Han stikker ud og stikker af, og han er så fuldstændig manipulerende og forførende. Han er er intelligent og fandens uhyggelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da jeg gik på skuespillerskolen i Odense, havde vi et Shakespeare-kursus, hvor alle kvinderne skulle spille lady Anne fra stykket og fremføre en lille monolog, og alle mændene fik lov til at spille Richard III. Og jeg kan bare huske, at jeg var vildt irriteret over at skulle spille lady Anne. For jeg syntes, at der var mere gods i Richard end i Anne, og at vi blev begrænset af vores køn.

For mig handler det grundlæggende om, hvad fanden et menneske egentlig er. Og derfor er det ikke altid så afgørende, hvilket køn vi har. Der er især noget interessant i skildre de roller, de mennesker, der har karaktertræk, vi som regel plejer at holde ud i udstrakt arm og sige fy for helvede til.

Og her kommer en idé, som kombinerer to af mine drømme: Jeg er fuldstændig vild med Line Knutzon og den måde, hun skriver på, og at få lov at spille en af hendes karakterer på et tidspunkt er en stor drøm. Hvis det skulle være min drømmerolle, skulle den ikke nødvendigvis handle om at tabe sig eller om at være fraskilt eller plaget af kærestesorger. Måske hun kunne genskrive ’Richard III’ ud fra en kvindes perspektiv og lade dramaet blive en komedie?«.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Ibyen guider:  Skal I hænge ud i solen? Her er 9 gode solskinspletter i København

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hos Istid på Nørrebro kan du få økologisk og vegansk is lavet med flydende kvælstof.

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer