Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Anders Rye Skjoldjensen
Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra garderobe til toiletforhold: Ibyen tester HELE teateroplevelsen

Hvordan er det at gå i teatret, hvis man trækker forestillingen fra og kun koncentrerer sig om alt det udenom?

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først en indledende og absolut tilsigtet højttravende tanke: at gå i teatret er at søge det smukke. Det er at søge kunsten, det ekstravagante, en forfinet underholdningsform, som for den yngre generation måske lidt hører en anden tid til.

Sædet er velformet, som sådan et skal være det, og hverken lugten af tis, lort eller rengøringsmiddel er overvældende

At gå i teatret har på en svært definerbar måde mere værdi end oplevelsen af så meget andet skuespil, måske fordi det ikke bare er at sætte sig på sin røv og se ’Modern Family’ i seks vidunderlige timer.

I teatret skal man yde for at nyde, i teatret må man med Shakespeares og Holbergs kulturelle og historiske byrde solidt plantet på skuldrene gøre sig den ulejlighed at tænke sig om, og derfor virker det både respektløst og en smule kontroversielt at indlede en artikel om selve teateroplevelsen med at gå på toilettet.

Det er ikke desto mindre det, der sker nu.

Fotografen Anders og jeg er blevet sendt ind på Det Ny Teater for at undersøge, hvad det egentlig vil sige at gå i teatret, men fokus ligger ikke på skuespillet. Det har vi teateranmeldere til.

Fokus ligger derimod på alt det udenom, altså på indretningen, drinken før forestillingen, garderoben og sædernes beskaffenhed, alt det, som samlet bliver til oplevelsen af at gå i teatret. Vi skal afprøve og dernæst anmelde, og først skal vi på toilettet.

Toiletter

»Jeg er bange for, at jeg bliver til grin på grund af mine underbukser«, siger jeg til Anders, mens jeg sidder for åben toiletdør og poserer for hans kamera.

Mine underbukser er lyserøde, men Anders er mere professionel end jeg og derfor ligeglad med min forfængelighed.

Det til trods må jeg sige, at toiletterne er gode. Skidegode. Eller som min stedfar med sans for enkel kommunikation engang sagde om toiletterne på en restaurant, vi var på i De Østrigske Alper: »Der er dejligt dernede«.

Egentlig er det ikke teatrets toiletter, der er tale om, det er Teaterkælderens – en restaurant, som ligger i kælderen på den anden side af det lille stykke Gammel Kongevej, Det Ny Teater skræver over. Men teater og restaurant er sammensvorne i kraft af en tunnel under den nævnte vej, og det er her, mange teatergængere indtager middag og drinks inden forestillingen.

Og toilettet er altså godt. Sædet er velformet, som sådan et skal være det, og hverken lugten af tis, lort eller rengøringsmiddel er overvældende. Klinkerne og de mørke sten på vægge, gulv og loft er elegante i deres ellers så rustikke væsen, og der er håndvaske nok til alle. Alt i alt en god toiletoplevelse.

Drinks

I Teaterkælderens bar står Freddy, der egentlig er restaurantchef, men som pga. mangel på personale i aften fungerer som bartender.

»I skal lige smage den her«, siger han. »Den sælger vi mange af«.

Freddy laver os en drink af rom, sukkerlage, tranebærjuice, appelsinjuice, citron og lime.

»Hvad hedder den«, spørger jeg.

»Det må du selv om«, siger Freddy.

Vi drikker. Smagen er god, Freddy er venlig, og stemningen i restauranten er afdæmpet lækker. Tjenerne synger for de spisende, og i midten af det hele står et flygel, som, selv om der ikke er nogen, der spiller på det p.t., afgiver den mængde suave og elegance, som sådan et nødvendigvis gør.

Anders og jeg går på opdagelse og ser blandt andet en mekanisk dukke, der prutter, når man åbner toiletdøren, den står ved siden af, og vi ser også et fortryllet spejl. Ved indgangen står guldbelagte løvestatuer. Teaterkælderen gemmer på mange gimmicks, er vi enige om. Det er, som om man har forsøgt og for så vidt også er lykkedes med at fremmane teatrets overraskelser, morskab og mystik i restauranten.

Selve drinkskortet byder på finurligheder som ’de havarerede’, ’den dummeste’ og ’den tørstige kamel’, og selv om det for en teaterrestaurant kan synes lidt klichetungt at lægge teaterreferencer ned over sine cocktails, var dem, vi fik, fremragende. Uden dog hverken at overraske eller overrumple.

Garderobe

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens Anders og jeg har snakket med Freddy, er de fleste gæster gået op i teatrets foyer, uden at vi har opdaget det. Vi følger efter.

I foyeren vil vi lægge frakkerne i teatrets garderobe, men opdager hurtigt, at det er et håb, vi godt kan droppe, da garderoben kun tager imod kontanter, og sådan nogle har vi ingen af.

»Det koster en 20’er«, siger den ellers venlige mand ved knagerækkerne, men hvem har det efterhånden? Vel kun de militant engagerede kontanttyper, tænker jeg.

Måske er det blot mig, der er en vred, ung mand, men det kontantløse samfund er for længst en realitet, i hvert fald hvis man styrer uden om pølsevogne og tatovører, og bitter som jeg er, er det lige før, jeg ikke bruger nok kræfter på at nyde, hvor smukt svunget og ornamenteret trappen op fra foyeren er. Her er ellers virkelig pænt, det må jeg altså sige.

Mit råd til Det Ny Teater er: Få jer en dankortautomat, så det uforberedte og åbenbart idiotisk kontantløse flertal ikke behøver at sidde med deres vinterfrakker over skødet i samfulde tre timer, en forestilling varer. Til gengæld var fyren i garderoben meget undskyldende og høflig. Han havde også sådan en gammeldags piccolouniform på, hvilket var sejt.

Sal

Blandt ufarligt pludrende teatergængere går vi op ad trappen, og folk er pænt klædt på, pænere, end hvis de skulle i biografen i hvert fald. Det er igen det her med, at der i teatret ligger en eller anden iboende forfinelse, en lidt elitær forestilling om, at det er en begivenhed at tage herind. Det svarer måske lidt til, at nogle folk stadig klæder sig fint på, når de skal ud at flyve.

Der hersker let forvirring om, hvor jeg skal sidde, men da den er overstået, og jeg har lagt min frakke og mit halstørklæde og min hue og mine vanter (!) på mit røde veloursæde, går vi en runde i foyersalen, der hører til øverste balkon.

Anders, som skal direkte videre til fest, når han er færdig her, opdager straks, at »der er en bar derovre«. Han peger, men så ringer klokken, og jeg må tilbage på plads. Exit Anders.

Salen er virkelig smuk. Ornamenteret og forfinet uden at være irriterende pyntet, og mit sæde er såmænd godt nok. Virkelig blødt.

Udsynet er ikke noget at skrive hjem om, hvilket er paradoksalt, da Politiken har betalt for både det og for, at jeg skal skrive om det, men jeg kan da se omkring 80 procent af scenen, og jeg bliver enig med mig selv om, at det må være godt nok.

Jeg er her jo egentlig ikke for selve forestillingens skyld.

Publikum

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg kigger rundt i salen, mens publikum finder deres pladser omkring mig. Jeg kommer til at tænke på, at min morfar engang fortalte mig om, hvordan han under besættelsen sammen med sine gymnasiekammerater ofte fik mulighed for at komme i Det Ny Teater og om den kæmpe betydning, det havde i en tid, hvor der ellers ikke var meget at glædes over.

Ganske passende er det derfor, at det er ’The Sound of Music’, vi i aften er her for at se, men den kender læseren sikkert godt, det er den her med onde østrigske nazister og »the hills«, der er »alive«. Så den vil jeg ikke komme nærmere ind på her.

Jeg vil blot slutte med at sige, at publikum var flotte at se på, de kom, når der blev ringet efter dem, og de klappede, når det var påkrævet.

Mere kan man ikke bede om.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips