Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fordybelse. Julie Nords 'Common House Spider' er et fantasidyr bygget op af sære detaljer, som man kan gå på opdagelse i.
Foto: Pr-foto: Galleri Tom Christoffersen

Fordybelse. Julie Nords 'Common House Spider' er et fantasidyr bygget op af sære detaljer, som man kan gå på opdagelse i.

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julie Nords fantasifulde univers er fuld af overraskelser

Stregen er altid vigtigere end farven hos den dygtige billedkunstner.

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julie Nord er fra årgang 1970. I en generation domineret af malere har hun manifesteret sig som en af de få billedkunstnere, for hvem stregen altid er vigtigere end farven. Store stregtegninger i sort og hvidt står i dag centralt i hendes produktion. Men siden 2001 har hun også arbejdet med grafikken, og det er hele denne produktion af grafiske tryk, som Galleri Tom Christoffersen nu stiller til skue.

Det er samtidig Julie Nords første soloudstilling i galleriet. Ved første øjekast ligner Julie Nords værker noget, som vi alle kunne have oplevet i drømme, dengang vi var mere uskyldige end nu, men også mere modtagelige og fantasifulde.

Læs også

Tag ikke fejl af dette tilsyneladende paradis af blomster, planter og pigeansigter, for uskylden og harmonien hersker ikke ubegrænset. Det opdager man enten med det samme, når motivet er en stor edderkop med otte grimme ben, eller i detaljerne, når man går tættere på. Djævlen sidder i detaljen, siger man. Det gælder i den grad her.

Det er næsten som i Lewis Carrolls klassiske engelske eventyr ’Alice in Wonderland’, for alt kan ske, også det, som måske ikke burde ske. Intet er helt det, man tror, det er. Hos Nord kan dyr forvandle sig til mennesker, hvis ikke mennesker ligefrem er ved at blive til dyr. Se bare på edderkoppen.

Dens krop er stykket tæt sammen af hundredvis af enkelte iagttagelser, bl.a. et menneskes læber. Med Julie Nord er vi et sted, hvor virkeligheden ikke er så forankret i vores iagttagelser, at den ikke kan forvandle sig til eventyr og ren fantasi. Uanset at det ikke er børnetegninger, hun frembringer, fastholder hun måske den overbevisning, at barndommen er den periode i et menneskes liv, hvor det fantasifulde og utrolige stadig er troværdigt.

Som de fleste, der kan tegne, har Julie Nord tegnet, siden hun var barn. Men det var først som elev på Det Kongelige Danske Kunstakademi, at hun valgte at gøre tegningen til kernen i sit kunstneriske udtryk.

Læs også

Hun debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1993 og var med på Kunstforeningen Gl. Strands udstilling for akademiets afgangselever i 2000. Det var året før, hun selv tog afgang. Siden har der været voksende interesse for hendes særprægede stil. Fra sådanne tegninger er der ikke langt til den grafiske proces, for også grafikeren tegner, enten på en kobber- eller zinkplade, hvis hun raderer, eller på en sten, hvis hun laver litografier. Typisk for hendes grafiske værker mærker man hurtigt, at det at tegne er et mål i sig selv, og at tegneprocessen bærer lønnen i sig selv.

Ingen nemme løsninger

Julie Nord tegner ikke for at blive færdig med det, hun tegner, for her findes ingen nemme løsninger. Hun tegner, fordi det at gestalte f.eks. et ansigt eller et par øjne er meget mere end en disciplin og et håndværk. Det er en fordybelse og opfyldelsen af en drøm. Måske ligefrem en form for katarsis.

På hendes første soloudstilling kan man se hele hendes samlede grafiske arbejder fra 2001-2015. Vi har galleriets ord for, at vi på rejsen gennem tiden vil møde både det surreelle, det populærkulturelle, det sentimentale. En række forskellige værksteder har bistået kunstneren professionelt i denne udfoldelse, bl.a. Edition Copenhagen, kobbertrykker Mette Marott og Hostrup-Pedersen & Johansen i Valby.

Julie Nord. Grafik. 11. feb.-5. mar. Galleri Tom Christoffersen, Kbh. K.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips