Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Den Danske Frimurerorden i København. Arkivfoto
Foto: FINN FRANDSEN

Den Danske Frimurerorden i København. Arkivfoto

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frimurerne havde uorden i rækkerne

Den Danske Frimurerorden gik for vidt, da den ekskluderede to brødre efter sag om en falsk logebroder fra Norge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To brødre i frimurerbevægelsen har fået dommerens ord for, at de uretmæssigt er blevet smidt ud af logens hellige haller.

Det skete i Københavns Byret, hvor Den Danske Frimurerorden og stormester Hans Martin Jepsen blev tilføjet endnu et moralsk hak i tuden i en i forvejen penibel affære, der i flere år har sendt rystelser gennem den danske frimurerverden.

I sagens korte version kom en nordmand til Danmark under en afdød brites navn og snakkede sig hurtigt til tops. Han blev siden smidt på porten, da han blev afsløret som en simpel fupmager.

LÆS ARTIKEL Frimurere fuppet af falsk logebroder

To logebrødre blev draget til ansvar og sendt samme vej som den falske nordmand. Det er de to mænd, der i dag fik medhold i, at sagen aldrig burde have endt med en tredobbelt eksklusion i frimurerbevægelsen.

Fuppede sig til tops med ridderkors Den lange version af historien tager sit udspring i slutningen af 1980'erne. Her entrerede en nordmand under dække af at være englænderen William Green de bonede gulve i Det Danske Frimurerlaug.

Med et overordentligt velsmurt tungebånd, kjole og hvidt og sågar ridderkors fuppede nordmanden sig sin vej op igennem logen for til sidst at nå noget nær toppen og den fornemme titel som laugmester.

LÆS ARTIKELBag facaden i den hemmelige orden

En logebror fik dog mistanke til William Green, og han satte derfor en nærmere granskning af nordmandens fortid i værk. I undersøgelsen kom det frem, at nordmanden havde et mere end almindeligt kreativt forhold til sin egen levnedsbeskrivelse.

Stjal død mands navn
Udmærkelser på cv'et var det pure opspind, herunder titlen som 'Grand Officer' i verdens mest anerkendte frimurerloge, United Grand Lodge of England.

Og hvad værre var - nordmanden havde tyvstjålet navnet William Green fra en afdød engelsk logebror.

Den falske fupmager Green blev udstødt af Det Danske Frimurerlaug, men det skete først, da den største danske frimurerloge, Den Danske Frimurerorden, med stormester Hans Martin Jepsen i spidsen skred ind over for ledelsen af lauget.

Stormesteren for Den Danske Frimurerorden er også stormester for Det Danske Frimurerlaug, som dermed er underlagt hans bestemmelser.

Brød med skik og brug
Stormesteren fandt, at der skulle placeres et ansvar i den farceagtige sag. To ansvarlige, Oscar Lessing og Erik Gaarde Jensen, blev udpeget og udstødt af frimurerne.

Det var Oscar Lessing, der tildelte William Green den fornemme titel som laugsmester.

Med ekslusionen brød stormesteren med skik og brug inden for frimurerbevægelsen - disciplinærsager ordnes normalt internt i logerne.

Frimurernes symboler

Skal anerkende retten til logearbejde

Men nu nåede hele affæren til Københavns Byret.

Med dagens dom skal Den Danske Frimurerorden og den øverste chef, stormester Hans Martin Jepsen, anerkende at de to ekskluderede logebrødre bør have ret til at deltage i logearbejde igen.

Samtidig skal ordenen og stormesteren betalte 20.500 kroner i sagsomkostninger.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden