0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark er med i krigen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark går nu med i krigen mod Irak. Det sker, efter at Folketinget fredag aften vedtog et beslutningsforslag, der stiller ubåden "Sælen" og korvetten "Olfert Fischer" til rådighed for den amerikanskledede krig mod Irak.

Folketinget har vedtaget regeringens beslutningsforslag om den danske krigsindsats med 61 stemmer for og 50 stemmer imod. Kun Dansk Folkeparti støttede VK-regeringen. Socialdemokraterne, SF, De Radikale, Kristeligt Folkeparti og Enhedslisten stemte imod beslutningsforslaget.

"Sælen" er allerede på plads
Statsministeren sagde, at korvetten "Olfert Fischer" er på vej mod krigszonen, mens ubåden "Sælen" allerede er dernede - uden dog at være involveret i direkte krigshandlinger. Han gik ud fra, at forsvarsministeren i umiddelbar forlængelse af Folketingets beslutning gav "Sælens" kaptajn besked om, at ubåden "er overgået til amerikansk kommando".

Statsministeren deltog ikke i debatten i folketingssalen, men svarede på pressemødet på Socialdemokraternes formand Mogens Lykketofts appel om at forsøge at samle det danske Folketing igen.

»Jeg er helt enig i, at vi skal forsøge at skabe samling og genskabe enigheden om dansk udenrigspolitik. Det kan vi allerede gøre i forbindelse med den kommende genopbygning af Irak. Men der skal to parter til at finde sammen. Jeg er skuffet over, at Socialdemokraterne har skiftet holdning i denne diskussion«, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Danmark går ikke i krig - men i militær aktion
Officielt går Danmark ikke i krig med Irak. Det fastslår presseofficer Torben Schackinger fra Forsvarskommandoen, hvor der sent fredag aften foregik forhandlinger med den amerikanske Central Command om de præcise vilkår for den danske deltagelse i den amerikanske invasion af Irak.

»Hvis Danmark var i krig, ville der træde en række særlige lovgivninger i kraft, og så ville dagligdagen formentlig se helt anderledes ud for danskerne. I denne situation stiller vi derimod styrker til rådighed for en militær operation i Irak under amerikansk ledelse. Der er stor forskel. Vi går ikke i krig«, siger Torben Schackinger til Ritzau.

Ialt godt 150 mand deltager
Ud over søfolkene består den danske krigsindsats af et lægehold samt stabs- og forbindelsesofficerer. I alt indsætter Danmark mellem 150 og 160 mand i krigen mod Irak.

Folketinget har udstyret den danske krigsindsats med "et robust mandat", der giver de danske styrker ret til i givet fald både at deltage i angreb og til at anvende magt i selvforsvar.

Anders Fogh Rasmussen sagde på et pressemøde efter afstemningen, at han beklager, at spørgsmålet har delt befolkningen og Folketinget.

»Men nogle gange er krig nødvendig for at sikre frihed og fred«, sagde ham.

»Vores soldater og dere