0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Margrethe bestemte rollerne

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Rollerne var på forhånd fordelt af dronning Margrethe, da prins Henrik og kronprins Frederik skulle gennemføre de to nytårskure på Christiansborg Slot uden hende, fordi hun i juleferien faldt og kvæstede nogle ribben.

Det var dronningen, som traf den beslutning, der har fået prinsgemalen til at protestere mod at blive tilsidesat.

Kun Dronningen kan tage beslutningen
Da hun blev klar over, at smerterne var for store, til at hun kunne deltage, bestemte hun, at prins Henrik skulle være vært ved nytårskurene, mens kronprins Frederik skulle svare på hendes vegne som statsoverhoved.

»Der er kun én, som kan træffe den beslutning. Og det er hendes majestæt. Alle de her ting er besluttet af dronningen. Prinsen var vært, og hvor der skete noget, der var rettet til statsoverhovedet - altså havde en officiel karakter - så var det kronprinsen, der svarede på majestætens vegne«, siger hofmarskal Søren Haslund-Christensen.

Diplomatkuren
Både prins Henrik og kronprins Frederik kendte rollefordelingen, inden de kørte til Christiansborg. Det var også kronprinsen - ikke prinsgemalen - der havde fået Udenrigsministeriets udkast til den svartale, der skulle holdes ved diplomatkuren.

I interviewet i B.T. i søndags, hvor prins Henrik klagede over at være blevet tilsidesat, pegede han på diplomatkuren.

Han mente, at han var blevet reduceret til »nummer tre«, da kronprinsen besvarede talen fra doyen'en - den udenlandske ambassadør med den højeste anciennitet i Danmark.

Hofmarskal afviser
Ifølge prins Henrik var der tale om et socialt arrangement, hvor diplomaterne kom for at aflevere nytårslykønskninger til regentparret. Den udlægning er blevet afvist af flere juraprofessorer. Heller ikke hofmarskalen kan tilslutte sig den.

»En nytårskur er af de fleste, der kommer, ikke opfattet som bare en social ting. Noget af det er socialt. Men når doyen'en holder sin tale, og der svares på den, er det ikke bare udtryk for gæstfrihed. Det er det derimod i et vist omfang, når man bagefter får pindemadder og et glas inde bagved. Det vil sige, at det er en gråzone«, siger hofmarskalen.

Under den store kur for statsansatte blev der vendt lidt op og ned på de udstukne roller.

Kender ikke til uenighed
Juraprofessor Ditlev Tamm fortalte tirsdag i Politiken, at det til hans undren var prins Henri