Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Topmøde. Det svenske Bandidosmedlem Harry (stående) og øvrige topfolk sammen med Jim Tinndahn, der er præsident for Europa og Asien og en af de højest placerede i Bandidos verdenshierarki.
Foto: Joachim Adrian

Topmøde. Det svenske Bandidosmedlem Harry (stående) og øvrige topfolk sammen med Jim Tinndahn, der er præsident for Europa og Asien og en af de højest placerede i Bandidos verdenshierarki.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bandidos-præsident rev personligt fredsaftale i stykker

En ny rockerkrig er ikke lige om hjørnet, selv om fredsaftalen fra 1997 er brudt sammen, siger Bandidos’ præsident.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om præsidenten for Bandidos har revet den historiske fredsaftale fra 1997 mellem Hells Angels og Bandidos itu, står Danmark ikke over for en ny blodig rockerkrig.

Det siger Jim Tinndahn, præsident i Bandidos.

»Der er stadig nogle bagdøre, som er åbne, og som vi taler igennem«, siger han.

Hvis det er sådan, at I vil pisse på os på den måde, så er der ikke nogen grund til at have nogen aftale

»Vi har stadig nogle fornuftige mennesker, der snakker sammen, så det er ikke sådan, at hvis to fra Bandidos og HA mødes, så ryger de lige i totterne på hinanden«.

Jim Tinndahn har ikke tidligere udtalt sig om den løbende bandekonflikt i Danmark, men vil her for første gang fortælle om sit syn på bandekrigen i Danmark og den aktuelle strid med Hells Angels.

Motorcykler foran huset Indgangsdøren til rockerklubben står på vid gab. Her er ingen mennesker at se.

Foran det aflange hvide byhus står otte-ti Harley-Davidson-motorcykler parkeret. Solen spiller i maskinernes krom og lak, og på den hvide mur hænger Bandidosrockernes navn.

»Du kan nemt kende stedet på motorcyklerne«, sagde Jim Tinndahn i telefonen før mødet med politiken.dk.

Han er en af de højest placerede verdensledere i bikerorganisationen Bandidios, og han bor i en lejlighed oven på klubbens lokaler her på Planteringsvägen i den lille havneby Råå syd for Helsingborg i Sverige.Ingen rockerborg
Det er ikke nogen rockerborg. Her er ingen høje mure eller plankeværk med pigtråd. Til den ene side flankeres huset af en butik, som reparerer støvsugere. Til den anden side ligger en forretning med brudekjoler.

Lokalet bag den åbne indgangsdør er mørkt. Indenfor er en bardisk, som er ved at blive bygget om og monteret med skifersten.

I en sort lædersofa i det ene hjørne sidder et langskægget svensk Bandidosmedlem. Han rejser sig, præsenterer sig som Harry og peger ud mod køkkenet, hvor præsidenten for Bandidos ikke blot i Danmark, men for hele Europa og Asien, Jim Tinndahn, er ved at indtage sin morgenmad.

Han har boet i Sverige siden 1995.

»Skal vi sidde i det bløde«, siger præsidenten og slår hånden ud mod de sorte lædersofaer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forvent ingen nåde
Jim Tinndahn tager imod i Bandidos’ karakteristiske paradepåklædning.

En kulsort T-shirt og en sort vest med emblemer i organisationens gule og røde farver. ’Expect No Mercy’ står der på et logo øverst på vesten.

I en middelsvær guldkæde rundt om halsen under præsidentens sorte, studsede skæg bærer han den verdensomspændende rockerklubs maskot, en lille mexicansk bandit med sværd og sombrero.

På håndleddet hviler et dykkerur i guld nogenlunde på størrelse med en flyvende tallerken.

»Altså, til daglig går jeg ikke med vesten. Det er noget, jeg har taget på til ære for jer«, siger han.

Rockerklubben har hidtil levet relativt ubemærket i ly af bandekonflikten, men med Hells Angels’ hvervning af seks tidligere Bandidosmedlemmer fra Aalborg føler gruppen sig direkte – og modvilligt – draget ind i konflikten.

»Hvervningen er en kilde til konflikt«, siger Jim Tinndahn.

De skal ud af landet
Bandidos har stillet et krav om, at hvis HA vil beholde de seks hvervede medlemmer, så må de forlade Danmark.

Samtidig har hvervningen skabt et vist pres om en reaktion i Bandidosorganisationen, men den øverste ledelse i den strengt hierarkisk opbyggede struktur forsøger at dæmpe urolige gemytter.

»Jeg tror ikke på, at folk er så dumme, at de vitterlig gør det, de har lyst til«.

Og hvad er det?

»At fare i totterne på hinanden«.

Kan du styre dine unge rødder?

»Nej, det kan jeg ikke. Men jeg kan styre dem så langt, at jeg kan sige til dem, at vi vil ikke have noget ballade. Vi kan sige, at hvis I tager i byen, så skal nogle af de højere officerer med, som kan styre dem, men det er lidt mere besværligt«.

Du trækker i håndbremsen?

»Ja. Der er nogle folk, der arbejder i begge kulisser på at få det her dysset ned. Vi siger til vores folk: Slap nu af. Nu har vi endelig fået en god fredsaftale i Tyskland og Frankrig mellem HA og Bandidos. Det har jo taget os næsten ti år. Så er det næsten for latterligt, hvis det kun er lille dumme Danmark, der pludselig står uden aftale«.

Rev du personligt aftalen i stykker?

»Ja. Vi sagde til dem, at hvis det er sådan, at I vil pisse på os på den måde, så er der ikke nogen grund til at have nogen aftale. Så fucker I bare resten af aftalen også. Men vi gør lige opmærksom på, at det her er den vigtigste aftale, vi har haft«, siger Jim Tinndahn.

Et fejltrin for HA

Præsidenten vil ikke røbe, hvilke personer han taler med i Hells Angels. Men han vurderer, at centrale personer i HA faktisk ikke er begejstrede for hvervningen.»Jeg tror, at hvis man spurgte HA ind til benet, så ville de gerne være fri for det, der er sket. Nu har man svært ved at trække følehornene tilbage. Men det er jo bare, hvad jeg tror«. Hvor ofte mødes I med HA?»Vi har mødtes mange gange siden. Tonen er stadig den samme. Vi har kendt hinanden længe, men det er jo den gamle stolthed. Nu er de seks mennesker blevet taget, og så handler det om at få dem ud af vagten igen«. Men du mener, at HA er splittet over det?»Jeg har hørt mange af dem sige: Hvad fanden skal vi med de der folk? Men de bestemmer jo selv, hvad de vil gøre. Jeg har stadig det håb, at de på et tidspunkt finder ud af, at det var et møgtræk fra HA’s side, så vi kan genetablere forholdet. For den her situation tjener ikke noget formål for nogen af os overhovedet«, siger Jim Tinndahn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceLæs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden