0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
PETER HOVE OLESEN (Arkiv)
Foto: PETER HOVE OLESEN (Arkiv)

TERRORSAG. Politiet har under de forberedende retsmøder bevogtet Retten i Glostrup med et stort antal betjente.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skulle JP/Politiken stormes? Fire terrormistænkte er sat på anklagebænken

Det var muligvis i sidste øjeblik, PET pågreb fire terrormistænkte. De skulle besøge mål, netop som kronprinsen var der.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den 29. december 2010 var en almindelig arbejdsdag for de fleste i JP/Politikens Hus.

Nogle ansatte havde dog travlt med en lidt mere usædvanlig opgave: Kronprins Frederik og en række sportsstjerner skulle deltage i konkurrencen om Årets Fund, hvor landets nye stjerner skulle hyldes ved et arrangement.

Adskillige kilometer fra ejendommen var en gruppe terrorister travlt beskæftiget og bevæbnet med våben - ifølge Politiets Efterretningstjeneste - ved at gøre klar til at angribe ejendommen.

De fire mænd nåede ikke så langt. I dag begynder retssagen mod dem i Retten i Glostrup, hvor de står tiltalt for at forberede terror. Dommen falder formentlig i midten af juni.

LÆS ARTIKEL

Den morgen havde de fire mænd netop bedt en fælles morgenbøn, hvor de ifølge PET bad om velsignelse til at slå de vantro ihjel.

Hvad de ikke var klar over var, at efterretningstjenesten overvågede stedet og optog mændene, da de, ifølge foreløbige og ubekræftede oplysninger, talte om at binde vantro og hugge halsen over på dem.

Efter de ildevarslende ord ville gruppen tilsyneladende køre en tur ind til avishuset på Rådhuspladsen for at undersøge det nærmere, da politiet valgte at storme stedet og anholde mændene.

PET sagde dengang, at politiets indgriben havde afværget et »umiddelbart forestående« angreb. I mændenes bil fandt PET da også en lyddæmpet maskinpistol med tilhørende ammunition. Og i lejligheden, hvor de blev anholdt, havde gruppen en skarpladt pistol.

Fundene og de optagelser, politiet har foretaget af mændenes samtaler, har ført til, at gruppen er tiltalt for terrorisme ved at forberede et angreb mod JP/Politikens Hus og for overtrædelse af våbenloven.

Aktionen skal var 20 minutter og der skal slås ihjel.

Ifølge senioranklager Henrik Plæhn fra statsadvokaten fra Nordsjælland og Københavns Vestegn peger efterforskningen på, at netop arrangementet 29. december var målet for de tiltalte, men der er ikke noget, der tyder på, at de kendte til, at kronprinsen var til stede.

Forud for anholdelserne ligger længere tids overvågning, hvor den svenske efterretningstjeneste Säpo har holdt øje med gruppen via skjulte kameraer blandt andet i en af de tiltaltes lejlighed i Stockholm og via telefonaflytninger.

I sagen indgår angiveligt omkring 1.800 lydfiler og rapporter med de fires udtalelser og planer.

»Rumaflytninger vil være et væsentligt bevistema i sagen, men jeg vil ikke nu fortælle om indholdet af de her aflytninger. Det er retten, der skal høre det først, så den kan foretage sin vurdering«, siger senioranklager Henrik Plæhn.

Stor voldsomhed

Men tilsyneladende ville mændene slå til med stor voldsomhed.

»Aktionen skal vare 20 minutter og der skal slås ihjel. Det skal ikke være som tjetjenerne. Der skal ikke forhandles«, lyder det angiveligt i en af de samtaler, efterretningstjenesten opsnappede.

Ifølge anklageren bliver der talt arabisk på aflytningerne, og det vil blive oversat undervejs for nævningene i retten.

Anklageren varsler også fremlæggelsen af våben og andre fund, som politiet har gjort hos de tiltalte.

»Der er fundet forskellige ting, men det vil jeg ikke komme ind på. Beviserne skal først præsenteres for retten«, siger Henrik Plæhn.

LÆS OGSÅ

Motivet til det angreb, som de fire ifølge tiltalen forberedte, var Jyllands-Postens trykning af de berømte muhammedtegninger, der udløste store og voldsomme optøjer i Mellemøsten.

De har siden fået flere grupper af militante islamister til at planlægge eller forsøge terrorangreb mod avisen eller muhammedtegnerne eller - som det skete i den pakistanske hovedstad Islamabad ved bombeangrebet mod den danske ambassade - mod danske mål i almindelighed. .

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden