0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
HOLM MAGNUS
Foto: HOLM MAGNUS

terror. Retten i Glostrup lægger lokaler til terrorsagen mod de fire svenskere, der anklages for at ville begå attentat mod avishus.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tiltalt erkendte terrorplaner over for svensk politi

Tiltalt i terrorsag har tidligere erkendt, at Danmark skulle angribes.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den ene af de fire mænd, der er tiltalt for at ville begå terror mod JP/Politikens Hus, har over for svensk politi bekræftet, at gruppen talte om terrorplaner mod Danmark.

Det er kommet frem i Retten i Glostrup i terrorsagen mod mændene, som, politiet mener, ville angribe JP/Politikens Hus kort får årsskiftet 2010/2011.

Og netop terrorplanerne var i fokus, da anklager Gyrithe Ulrich fra Statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Vestegn afhørte den ene af de tiltalte, 38-årige SZ, der er svensk statsborger af tunesisk oprindelse.

LÆS OGSÅ

I forbindelse med afhøringen afspillede hun en optagelse fra en politiafhøring af SZ foretaget af svensk politi 18. januar 2011.

Under afhøringen bekræfter SZ, at der var planlagt et terrorangreb i Danmark, og at det var den 46-årige MD, der lokkede ham med i planerne.

»Selvfølgelig var der planlagt et attentat i Danmark... de prøvede at trække mig ind i det... MD er min bedste ven. Jeg er et svagt menneske. Med hensyn til at sige ja og nej er jeg et meget svagt menneske«, siger SZ blandt andet under afhøringen hos det svenske politi.

Som den eneste af de fire mænd blev han anholdt i Sverige, mens de tre øvrige blev anholdt i Herlev. Ifølge politiet hoppede SZ af under køreturen mod Danmark, fordi han fik kolde fødder.

Den opfattelse bekræfter hans svar til svensk politi i afhøringen 18. januar 2010:

»Jeg har vidst besked med det, som I skal straffe mig for. Jeg forsøgte at komme ud på alle måder...til sidst indså jeg, at 'det her går ikke'. Jeg har prøvet at hindre dem...dårligt vejr, bilen er i stykker. Jeg forsøgte at hindre det på alle mulige måder«, forklarede han blandt andet til politiet i Stockholm.

Tegninger provokerede
Under afhøringen gentog han flere gange, at den tiltale MD var hans bedste ven. Derfor sladrede han ikke til politiet, selv om han var imod planerne.

Ifølge hans forklaring til svensk politi, var det de danske Muhammedtegninger, der havde vakt mændenes vrede:

»Det beror på de her karikaturer, som de har lavet med profeten, og de provokerer stadig muslimer meget«, forklarede SZ svenske politi tilbage i januar 2010.

Efter at have spillet båndoptagelsen for den unge mand, spørger statsadvokat Gyrithe Ulrich igen til terrorplanerne. Om SZ har drøftet dem med de øvrige tiltalte?

»Vi diskuterer de ting, der sker med alle muslimer. Den er jeg parat til at tage med hvem som helst. Jeg taler ikke om danskerne, men om dem, der har publiceret tegningerne. Jeg har aldrig tænkt mig at tage til Danmark og finde på sådan noget (terror, red.)«, siger han.

»Vi har talt om Danmark, men vi har aldrig talt om, hvad vi skal gøre ved det. Vi har talt om, hvad der var muligt at gøre, hvis man ville. Men at vi skulle gøre det, har aldrig været ....ikke en gang i mine mareridt«, siger han i retten.

MD ville går direkte ind

Efterfølgende spiller statsadvokaten endnu en bid fra båndet, hvor SZ fortæller, hvordan han skulle hente MD i Bruxelles efter at denne havde været i udlandet.

Også her fortæller han svensk politi, at det er svært at angive ens bedste kammerat. På båndet spørger svensk politi også, hvordan MD ville gennemføre angrebet?

»Han ville gå direkte ind. Det var sådan, at han ville løbe ind«, lyder SZ's svar på båndet.

Efter at have spillet båndet, genoptager statsadvokaten sin afhøring.

Er det så rigtigt, at I har talt om et attentat mod Danmark, spørger hun?

SZ svarer med et spørgsmål:

»Om vi skulle udføre det eller om det kunne lade sig gøre? Hvis det kunne lade sig gøre. Det er klart, at vi har talt om det. Men talt om, at vi skulle gøre det, dét har vi aldrig gjort«, siger han i retten.

Kunne du gøre det?

»Aldrig i livet. Jeg har et godt liv«.

Kunne MD gøre det?

»Det ved jeg ikke, spørg ham«.

Hvad tror du?

»Det ved jeg ikke. Jeg tror ikke på nogen mere«.

FACEBOOK

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden