0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MAGNUS HOLM
Foto: MAGNUS HOLM

BEVOGTNING. Politiet har under terrorsagen i Retten i Glostrup posteret et stort antal betjente om ejendommen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrortiltalt efter fund af lille formue: Dem har jeg tjent på narkohandel

Penge fundet under terroranholdelser stammede fra narkohandel, erkendte tiltalt pludselig i retten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I november 2008 forsvandt den i dag 46 år gamle MD fra Stockholm.

Han forlod sin ekskone og deres fælles barn, hendes søster - som han også havde et barn med - og en elskerinde til fordel for et liv som blandt andet narkosmugler i Tyrkiet og Iran.

Det var det billede, manden forsøgte at tegne i Retten i Glostrup, hvor han sidder tiltalt for at planlægge et terrorangreb mod JP/Politikens Hus i december 2010.

LÆS OGSÅ

Manden, MD, har forklaret,at han turede rundt i en række lande, mens han ernærede sig som tøj- og tæppehandler, opvasker og havde forefaldende jobs. Det gav ham mulighed for at spare op. I alt nåede han tilsyneladende at skrabe 20.000 dollar (knap 115.000 kroner) sammen.

Anholdt for angreb
De penge blev imidlertid fundet af politiet sammen med en pistol og en maskinpistol, da han lige før nytår 2010 blev anholdt sammen med to andre i en lejlighed i Herlev, netop som gruppen ifølge Politiets Efterretningstjeneste ville gennemføre et angreb mod avisbygningen på Rådhuspladsen i København.

LÆS MERE

Manden forklarede i retten, at han stille og roligt havde lagt penge til side gennem de cirka to år, hvor han turnerede rundt i lande som Tyrkiet, iran, Grækenland, Italien og Belgien. Han kunne imidlertid ikke forklare, hvorfor der var sat små stempler på de mange 100 dollarsedler.

»Vi tror at de her penge på en eller anden måde kommer fra Pakistan«, erklærede anklageren.

Tiltalt: Formue stammer fra narkohandel
De anklageren gik den tiltalte på klingen under afhøringen, forklarede manden pludselig, at en stor del af beløbet stammede fra handel med narkotika.

»Hvorfor fortalte ikke om det her, da du blev afhørt?«, lød reaktionen fra chefanklager Henrik Plæhn.

»Jeg ville ikke fortælle, at jeg solgte stoffer. Jeg troede, at jeg var blevet anholdt på grund af pistolen«, svarede den terrortiltalte.

Han belastes af den forklaring, hans medtiltalte, SZ, har givet i retten. SZ har berettet, hvordan han sendte penge til MD i Pakistan.

Men det var det pure opspind, lød MD's forsvar i retten, hvor han kategorisk nægtede at have været i landet, der er kendt for at tiltrække terroristspirer, der vil på terrortræningslejre i de lovløse områder i det nordvestlige Pakistan.

Jeg har altid gået med pistol i Sverige. Jeg har fjender i Stockholm på grund af det liv, jeg har levet.

Årsagen til de belastende udsagn er fjendskab, mente MD.

»Vi var uvenner. Jeg har truet ham med den pistol, jeg har«, forklarede MD.

»Hvorfor?«, ville anklageren vide.

»Det vil jeg ikke tale om. Det vedkommer ikke andre mennesker«, replicerede den terrortiltalte.

Indrømmede våbenbesiddelse

De våben, som de terrortiltalte havde med sig, da de blev anholdt i Herlev, var MD's. Det erkendte han i retten.

»Jeg har altid gået med pistol i Sverige. Jeg har fjender i Stockholm på grund af det liv, jeg har levet. Et kriminelt liv«, sagde manden, der over for anklageren nægtede at svare på, hvilken form for kriminalitet, han havde været involveret i.

SZ har tidligere berettet, hvordan han hentede MD i lufthavnen i Bruxelles og kørte ham til Stockholm, hvor han lod MD bo i sin lejlighed og hvor MD talte meget om, hvordan Danmark og avisen bag muhammedtegningerne skulle angribes.

LÆS OGSÅ

Det afviste MD. Han havde fået et lift med en anden fra Bruxelles og havde ikke haft megen kontakt med SZ, fastholdt han.

Det fik anklageren til at vise flere fotografier, som det svenske sikkerhedspoliti Säpo har taget under overvågningen af SZ' lejlighed. Her ses MD stå på boligens altan.

»SZ har sagt, at du har har boet i hans lejlighed hele tiden. Har du nogen forklaring på det?«, spurgte anklageren.

»Ingen. Det er bare fantasi«, svarede den tiltalte.

SZ har under sin afhøring i retten også beskrevet, hvordan MD og de to andre tiltalte i december 2010 lejede en bil og kørte mod København. Han frygtede - ifølge sin egen forklaring- at det skete for at slå til mod mål i den danske hovedstad.

Sagen fortsætter tirsdag og ventes afsluttet i begyndelsen af juni.

FACEBOOK

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden