0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MAGNUS HOLM
Foto: MAGNUS HOLM

Terrorsagen kører i retten i Glostrup, hvor fire mænd er anklaget for at forberede et angreb mod JP/Politikens Hus i 2010.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrortiltalt: Jeg kom til København, fordi jeres fyrværkeri er berømt

MD forklarer retten, at han blot ville holde nytårsaften i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den 46-årige tiltalte MD har i dag forklaret i retten, at han kom til København i slutningen af december 2010 for at fejre nytår.

»Det var mest for fyrværkeriet. Jeres fyrværkeri i Danmark er meget berømt. Jeg ville gå på gaden og møde folk. Jeg ville gå på værtshuse. Man behøver ikke drikke, når man går ud«, sagde MD i retten i Glostrup.

LÆS OGSÅ

Han er - sammen med tre andre mænd - tiltalt for at planlægge et terrorangreb mod JP/Politikens Hus i december 2010 som hævn for offentliggørelsen af Muhammedtegningerne.

Forklaringen kom, da statsanklageren Gyrith Ulrich bad MD redegøre for sin tur fra Stockholm til København. I bilen var også OA og MA, som ligeledes er tiltalt i sagen.

MD forklarede, at han vidste, at OA og MA skulle besøge nogle moskeer og møde mennesker i København.

Bilen, som mændene kørte i, var lejet frem til 4. januar. Anklageren ville gerne vide, hvorfor MD havde så lidt tøj med, når han skulle være væk i 6-9 dage.

Til det svarede MD:

»Kan man ikke købe tøj i Danmark? Det gør jeg altid«.

Dertil konstaterede anklageren: »Det er lidt dyrt i længden«.

»Det kan man synes. Det er jeg vant til. Sådan har jeg gjort hele mit liv, siden jeg var 15«, svarede MD.

MD og de øvrige tiltalte blev fængslet den 29. december 2010, da politiet stormede en lejlighed i Herlev, hvor mændene overnattede.

Anklageren gjorde rede for, at der i MDs rygsæk blev fundet en maskinpistol, og at der i den seng, han sov i, var proppet en pistol ind mellem madrasserne.

Til det forklarede MD, at han har levet et kriminelt liv i Stockholm, og at der altid er nogle, der truer ham.

Maskinpistolen til reparation
MD forklarede videre, at maskinpistolen var i stykker og skulle repareres i København, hvor hans maskinpistolreparatør 'MISHU' befinder sig.

»Vi skulle mødes ved en togstation 3. januar. Han skulle have maskinpistolen og så skulle han reparere den. Hvis han solgte den, var det fint, så skulle jeg have pengene tilbage«, forklarede MD i retten i dag.

Modstridende forklaringer

MD blev også afhørt i retten i går. Da forklarede han, at han i november 2008 forlod sin ekskone og deres fælles barn, hendes søster - som han også havde et barn med - og en elskerinde til fordel for et liv som blandt andet narkosmugler i Tyrkiet og Iran.

LÆS OGSÅ

MD forklarede desuden, at han turede rundt i en række lande, mens han ernærede sig som tøj- og tæppehandler, opvasker og havde forefaldende job. Det gav ham mulighed for at spare op. I alt nåede han tilsyneladende at skrabe 20.000 dollar (knap 115.000 kroner) sammen.

Det svarer til det beløb, som blev fundet af politiet sammen med våbnene i lejligheden i Herlev den 29. december 2010.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste samtidig med, at mændene ville gennemføre et angreb mod avisbygningen på Rådhuspladsen i København.

FACEBOOK

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?