0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tiltalt for angreb på JP/Politikens Hus belaster sin kammerat

En af de tiltalte i terrorsagen siger, han ikke troede, at det ville ske. Men han var hele tiden i tvivl.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En af de tiltalte belaster sin gode kammerat under terrorsagen i retten i Glostrup, hvor fire mænd sidder anklaget for at forberede et angreb mod JP/Politikens Hus i København i julen 2010.

Han forklarer, at kammeraten længe havde talt om at slå til mod avishuset som hævn for muhammedtegningerne.

»Han ville løbe ind med en kniv. Det er sådan, det var. Og det gjorde, at jeg bare grinede. Hvad skal han gøre med en kniv?«, lød den tiltalte SZ' forklaring.

Imidlertid opdagede SZ, at MD også havde anskaffet skydevåben - og talte om at bruge dem. Samt at der også skulle medbringes plastikstrips til at binde ofrene med.

Var skræmt Det gjorde ham bange for, at det, han alene opfattede som ophidset snak om at slå til mod avisen, rent faktisk skulle blive virkelighed.

»Jeg har altid tænkt, at det her aldrig bliver til noget. Jeg var skræmt. Der var hele tiden en tvivl: kan det passe?«, fortalte manden.

LÆS MERE

Alligevel satte han sig ind i gruppens lejede Toyota Avensis, da den satte kursen mod syd fra Stodkholm dagen før anholdelsen.

»Der var bare pres, pres, pres mod mig«, sagde han under afhøringen i retten, hvor anklageren også fremviste et opildnende skrift, der var fundet i SZ' lejlighed efter anholdelsen.

Afviser at kende teksten

Brevet var fundet efter, at han havde ladet en tuneser, der er efterlyst for terrorvirksomhed i sit hjemland, overnatte hos sig.

»Mine elskede brødre, jeg råder jer til at rykke til slagmarken. Fordærvelsen har omringet os fra alle sider«, hed det.

»Mine elskede brødre: Det er rigeligt med snak. I skal handle. Min bror, enten har du en undskyldning eller du er en hykler. Der er ingen anden udvej til dig end hellig krig. Min bror i Gud, jeg afslutter mit brev ved: Ryk ud på Guds vegne. Du skal ikke sidde blandt de som griner, men søg efter personer, der bekymrer sig om religionen og vil følge efter de hellige krigere«, fremgik det af flammeskriftet.

LÆS MERE

SZ afviste at kende til teksten, der blev fundet ved hans natbord. Den må være skrevet af en af hans gæster, foreslog han under afhøringen.

FACEBOOK

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden