Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Naturmetode fjerner stank ved Aarhus Havn

En kemiker har opfundet en metode, som imiterer atmosfærens måde at rense luften på. Det begrænser naboklager.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lugt af svovl, gas, sure sokker, hundelort, opkast eller gammel ost - naboer til Aarhus Havn har i årevis været generet af kraftig stank fra flere virksomheder på havnen.

Det førte i juli til dannelse af Facebook-gruppen Stop stanken i Aarhus.

Men nu har en opsigtsvækkende opfindelse af atmosfærekemiker Matthew Johnson fra Københavns Universitet fjernet en del af lugten - til stor tilfredshed for virksomheden Jysk Miljørens A/S.

Den er ellers blevet bombarderet med naboklager over ildelugtende stank på grund af arbejdet med at rense olie ud af bundvandet fra skibe, så olien kan genbruges.

»Mine målinger viser, at der kommer langt mindre stof ud i luften end før. Vi installerede et midlertidigt anlæg i juli, men det færdige anlæg er nu på plads og har kørt i en måneds tid«, fortæller Matthew Johnson.

Miljøforvaltningen i Aarhus har været på besøg og beset anlægget, som bygger på atmosfærens naturlige evne til at rense sig selv, tilføjer han.

Prototypen blev bygget i en shipping-container i sommer. Nu er hele den patenterede proces for fotokemisk luftrensning samlet i fem aluminiumskasser på størrelse med containere på taget af Jysk Miljørens.

I naturen begynder forurenende gasser, der stiger op mod himlen, at danne partikler, når de møder stoffer som ozon. Den kemiske proces sættes i gang af sollys. Partiklerne vaskes ud af atmosfæren med regn, og når regnen lander på jorden, er luften igen ren.

»Jeg har forsket i atmosfærens rensemekanisme i årevis. Og pludselig indså jeg, at mekanismen er så enkel, at den populært sagt kan pakkes sammen i en kasse og bruges til at rense luften i for eksempel huse«, siger Matthew Johnson.

Den ny teknologi er udviklet i samarbejde mellem Københavns Universitet og virksomheden Infuser A/S, som er licenstager til systemet.

Direktøren for Jysk Miljørens, Bent Naldal, er glad.

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har haft en del udfordringer med at få bugt med lugtgener, der udspringer af vores produktion«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden