Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
CHIKANE. I flere udsatte boligområder føler kristne og jøder sig forfulgt.
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

CHIKANE. I flere udsatte boligområder føler kristne og jøder sig forfulgt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristne og jøder flygter fra danske ghettoer

Beboere med kristen eller jødisk baggrund i danske ghettoer trues med vold og må gå under jorden. Problemerne er nu så store, at det får religiøse foreninger til at slå alarm.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Vollsmose går jøder og kristne under jorden, fordi de trues med tæsk og får brændt deres biler af. I Gellerup har kirken ansat vagtværn for at få bugt med beboernes hærværk. Og i københavnske områder med mange muslimske beboere anbefales jødiske gymnasieelever at søge andre steder hen.

I belastede boligkvarterer landet over gør indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande livet så surt for deres udenlandske naboer med kristen eller jødisk baggrund, at det får en stribe organisationer og eksperter til at slå alarm.

De frygter, at landets ghettoer kan udvikle sig til bastioner, hvor religiøse mindretal ikke længere er velkomne.

LÆS ARTIKEL »Vi får løbende henvendelser om religiøse hadforbrydelser. Hvis ikke vi tager hånd om det her, kan vi ende med en ny apartheidtilstand, hvor bestemte beboere ikke kan bo i nogle boligområder«, siger leder af Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination, Niels-Erik Hansen. Der findes ikke tal på, hvor udbredt den religiøse forfølgelse er i Danmark, men Politiets Efterretningstjeneste offentliggjorde i 2009 en rapport, hvor religiøst motiverede overfald med muligt ekstremistisk motiv blev kortlagt. Her var antallet af hændelser mere end fordoblet i forhold til året før – 21 tilfælde i 2009 mod 9 tilfælde i 2008. Ekspert: Islam spiller en rolle Lektor i statskundskab på Aarhus Universitet Peter Nannestad har blandt andet forsket i ikkevestlige indvandreres holdning til jøder. Han mener, at islam »spiller en stor rolle« i forhold til den stigende chikane mod øvrige religioner i ghettoerne.

Jeg er blevet fortalt, at jeg ikke hører til i Vollsmose, og at det er mit valg, om jeg ville slippe uden skrammer

»Den vigtigste forklaringsfaktor er en generel ’os mod dem’-holdning, som eksisterer i nogle muslimske miljøer. Og denne mistillid til andre er selvfølgelig specielt udpræget i boligområder med mange ikkevestlige beboere. Integrationen har i den grad slået fejl på dette område«, siger Peter Nannestad og tilføjer, at toneskiftet i den offentlige debat også kan være en del af forklaringen.

»Retorikken er i den seneste tid blevet hårdere. Derfor ser vi, at det i visse kredse nu bliver mere legitimt at behandle folk med en anden religion dårligt. I værste fald kan det føre til, at eksempelvis jøder vil forlade Danmark«.

Vagtværn ved kirken
I organisationen KAB, der administrerer godt 50.000 lejeboliger, er man klar over, at chikanen finder sted. Men det er ikke så underligt, mener administrerende direktør Jesper Nygård, der tager afstand fra chikanen.

»Når man fra politisk side vælger at italesætte belastede boligområder som ’sorte pletter’, så gør man indirekte de her ting legitime. Vi har brug for at genvinde respekten for hinanden, hvis problemet skal stoppes«.

For to uger siden valgte 26-årige Yoram at flytte væk fra Vollsmose i Odense, fordi han som jøde flere gange var blevet truet med tæsk.

»Jeg er blevet fortalt, at jeg ikke hører til i Vollsmose, og at det er mit valg, om jeg ville slippe uden skrammer«, siger Yoram, der ikke ønsker sit efternavn i avisen:

»Langt de fleste muslimer er søde og rare. Men på det seneste er jeg blevet antastet oftere og oftere, og jeg gider ikke skulle være bange hele tiden«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skyder skylden på retorikken
Formand for Odense Integrationsråd Mahmoud Daoud er forarget, men bekræfter samtidig den eskalerende chikane:

»Den politik, Danmark har ført de seneste år, har lagt op til en hetz mod visse grupper, eksempelvis muslimer. Det er blevet normalt at diskriminere, og derfor ser vi nu oftere, at også andre minoriteter chikaneres«.

Mahmoud Daoud, der selv har lavet socialarbejde i Vollsmoseområdet, understreger samtidig, at det er »adfærdsvanskelige og ressourcesvage unge, der står bag og ikke nødvendigvis troende muslimer«.

Kan være risikabelt at konvertere
Vollsmose er imidlertid ikke det eneste boligområde, hvor kristne eller jøder har oplevet chikane.

I Aarhus har Gellerup Kirke ansat et vagtværn med muslimske fædre for at få bugt med det hærværk, der har plaget kirken.

Hos Tværkulturelt Center, en paraplyorganisation for 160 kristne foreninger og menigheder, kender man godt til chikanen:

»Vi oplever især vanskeligheder med tidligere muslimer, som konverterer til kristendommen. Det er risikabelt. Tolerancen er bare mindre i indvandrertætte områder med mange ressourcesvage mennesker«, siger netværkskoordinator Birthe Munck-Fairwood.

Gymnasier frarådes

Mosaisk Troessamfund kalder de religiøse minoriteters beslutning om at flytte væk fra ghettoerne »naturlig«. »Jeg har svært ved at forklare, hvorfor det sker, men der er en tendens til, at man siger, det her område er ikke mig – nu flytter jeg«, siger formand Finn Schwarz, der også frygter, at jøder i sidste ende vil forlade områderne helt. »Der er gymnasier i København, hvor vi siger til de kommende jødiske elever, at det måske ikke er den bedste ide at gå lige netop dér. Simpelthen fordi antallet af ikkevestlige elever er så højt, at det kan skabe problemer«.-------------------

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rettelse: Af en tidligere version af denne artikel kunne man få den opfattelse, at direktør Jesper Nygård fra KAB bifalder chikanen. Det er naturligvis ikke tilfældet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden