0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sygeplejersker vil have mænd i hvidt

Mens stadig flere mænd bliver pædagog eller sosu, holder de sig fra sygeplejen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
SIMON FALS
Foto: SIMON FALS

Dameklub. Der er ikke meget mandehørm over kaffestuen på Øre-Næse-Halskirurgisk Afdeling Køge Sygehus. Men det burde der være.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Syv af ti sygeplejersker ville ønske, at flere af deres fagfæller på afdelingen var mænd. Fire af ti har slet ingen mandlige kolleger i øjeblikket, og mange af dem har aldrig haft det.

Det viser en stor undersøgelse udført i et samarbejde mellem blandt andre Tænketanken VM – Viden om Mænd og Dansk Sygeplejeråd. 1.305 sygeplejersker har svaret på spørgsmål om mænd i deres fag.

Mens vi i Danmark har cirka tre procent mandlige sygeplejersker, har Norge det dobbelte og Italien hele 25 procent.»Vi tror, vi lever i et af de mest ligestillede lande, men her er det helt skævt. Mænd og kvinder behøver ikke at lave det samme, men de helt unge mænd, som interesserer sig for sygeplejefaget, bliver mødt med gammeldags fordomme om løse håndled og den slags. Der er altså ikke lige muligheder for kønnene her«, siger chefpsykolog ved Rigshospitalet og ekspert i mænds sundhed Svend Aage Madsen, som har været med i projektet.

Er du en lille smule femi, der?
Han henviser til en anden del af undersøgelsen, som består af interview med erhvervspraktikanter fra folkeskolen.

Her beretter flere af drengene om reaktioner som: »Er du homoseksuel«, eller »er du lidt femi«, når de fortæller, at de vil i praktik som sygeplejerske. Og den slags kan skræmme potentielle mandlige sygeplejersker væk, før de overhovedet når frem til professionshøjskolen.

Som KL’s nyhedsbrev Momentum kunne fortælle i sidste uge, sker der ellers noget i de såkaldte kvindefag i disse år.

I løbet af ti år fra 2001 til 2011 steg andelen af nye mandlige elever massivt på uddannelserne til såvel sosu-assistent og sosu-hjælper som pædagogisk assistent og pædagog. Det bragte andelen af nye mandlige elever op på mellem 14 og 33 procent på disse uddannelser, mens den på sygeplejerskeuddannelsen blot sneg sig op fra 4 til 6 procent i samme periode.

Den økonomiske krise udgør formentlig en stor del af forklaringen på, at flere mænd dropper de udsatte håndværksfag og søger mod job i det offentlige. Men hvorfor så ikke blive sygeplejerske?

Mænd vil også yde omsorg
Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenbergs, gæt er, at adgangskravene holder nogen væk. Man skal have en gymnasial uddannelse for at blive optaget på sygeplejerskeuddannelsen, mens en 10. klasses eksamen giver adgang til at blive sosu. Dorte Steenberg håber, at den stigende andel mandlige pædagoger og sosu’er kan bane vej for flere mænd i sygeplejen.

»Vi skal have rokket ved nogle af de stive forestillinger, vi har, om, at kvinder kun kan yde omsorg, og mænd kun kan være tekniske«, siger hun.

Stereotyperne kommer også til udtryk i Megafonmålingen, hvor 15 procent af sygeplejerskerne mener, mændene kan være bedre end kvinderne til at tale med mandlige patienter, og 12 procent mener, de er bedre til it. Langt de fleste – 58 procent – svarer dog, at mænd og kvinder er lige gode til alle dele af arbejdet.

Til stede i nuet og god til at lytte
Når kvinderne skal gætte på, hvorfor nogle mænd trods alt vælger at blive sygeplejerske, er topscoreren »et ønske om at arbejde inden for naturvidenskab, medicin, teknik, kemi mv.«. Men spørger man de mandlige sygeplejersker selv, er det oftest »et ønske om at arbejde med mennesker og omsorg«, der ligger bag. Det nævner 44 procent som den vigtigste grund.

Det gælder også afdelingssygeplejerske Klaus Nymark fra ortopædkirurgisk afdeling på Rigshospitalet. Han var egentlig begyndt på uddannelsen til kok, men droppede ud.

»Jeg kan rigtig godt lide at være omgivet af mange mennesker og at gøre noget for andre. En af mine venner foreslog sygeplejerske, fordi jeg er god at snakke med og til at drage omsorg for andre. Kunsten i det her fag er at kunne være til stede i nuet og lytte aktivt midt i en travl hverdag«, siger han

Klaus Nymark tror, mange mænd bliver skræmt væk af billedet af det rene kvindefag, som oven i købet er blevet mere akademisk.

»Det er drønhamrende ærgerligt, for håndværkeren kan sagtens gøre en forskel. Der er brug for et alle typer sygeplejersker, for vi har jo alle typer patienter«, siger han.

Ikke bare en besøgsven

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter