I DR-dokumentaren 'Den Fordømte Moské', kommer Grimhøj-moskeens formand, Oussama El Saadi, igen med kontroversielle udtalelser. Kilde: DR-dokumentar.

Danmark

Formand for aarhusiansk moské: »Jeg håber, at IS vinder, og vi en dag har en islamisk stat i verden«

Grimhøjmoské-formand glorificerer terror, men bryder ingen love, mener ekspert.

Danmark

Redaktionen oplyser: Denne artikel er fra januar 2015, og imamens udtalelser faldt umiddelbart inden terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris. Politiken har interviewet moskéens formand efter angrebene i Paris 13/11-2015. Læs det interview her.

IS-sympati, opbakning til en terror-udøver og fornægtelse af det danske demokrati.

Formanden for den omstridte Grimhøj-moské i Aarhus, Oussama El-Saadi, er igen ude med en række kontroversielle udtalelser. Denne gang i en dokumentar på DR, der blev sendt i aftes.

Her gentager han en række stærkt kontroversielle holdninger. Blandt andet siger formanden, at han håber, at Islamisk Stat kommer til at stå som vindere af den nuværende konflikt i Syrien.

»Jeg håber, at IS vinder, og at vi en dag har en islamisk stat i verden«, siger Oussama El-Saadi i dokumentaren.

Grimhøjmoskeens formand siger også, at når den vestlige verden har erklæret Islamisk Stat krig, så er det en krigserklæring mod hele den muslimske verden.

I Danmark er der et fortegnet billede af IS, som er præget af amerikansk propaganda, mener Oussama El-Saadi, der i dokumentaren også siger, at han tager afstand fra det danske demokrati. Det bakkes op af bestyrelsesmedlem i Grimhøj-moskéen Youssef Loubani:

»Jeg kan sagtens være integreret, selv om jeg ikke går ind for demokrati. Det er et valg«.

Ekspert: Blot ekstreme holdninger

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshögskolan mener ikke, at man direkte kan sige, at formandens udtalelser er i strid med dansk lovgivning:

Jeg er bange for, at Grimhøj-moskeen er en terrorrede

»Man kan ikke lovgive ud fra, at de synes, Islamisk Stat er gode, eller at de ønsker, de skal vinde«, siger Magnus Ranstorp med henvisning til, Oussama El Saadis kommentar om, at han hepper på IS og håber, der en dag er en islamisk stat i verden.

»Det er bare en ekstrem holdning«, siger Ranstorp til Politiken.

Den svenske terrorforsker understreger dog, at Oussama El Saadi udgør et stort problem for både Aarhus og for Danmark. Han gemmer sig bag sin ytringsfrihed, mener Ranstorp.

»Det er tydeligt at han ikke mener, at ekstremisme og voldelig ekstremisme er et problem. Heller ikke Islamisk Stat. Og det er et problem i sig selv, fordi han kan influere mange menneskers holdninger. Og i den henseende opfordrer han til antidemokratiske holdninger og til at støtte en organisation, som FN har kendt ulovlig og en terrororganisation«, siger han.

Hylder afdød dansk konvertit

I DR-dokumentaren ytrer Oussama El-Saadi også, at en dansk konvertit, der har deltaget i krigen i Syrien og været tilknyttet en militant islamistisk gruppe og siden mistet livet i såkaldt hellig krig, er en helt:

»Jeg synes, at hvis han gør det for sin tro, og at han gør det for Allahs skyld, så er han martyr – han er en helt,« siger Oussama El-Saadi, der også bliver spurgt, om han syntes, at det var i orden, at den danske konvertit tog til Syrien for at kæmpe og også selv – det viser flere billeder – var bevæbnet.

»Jamen, det er hans valg, faktisk«, lyder det i dokumentaren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Oussama El-Saadi har tidligere kaldt den danske konvertit en helt, hvilket førte til en politianmeldelse for opfordring til terror.

»Når han (El Saadi, red.) glorificerer ham for at have begået det, han kalder et martyrskab, så kan man måske sige, han glorificerer terror. Det kan man muligvis godt kigge på lovgivningsmæssigt«, siger Ranstorp og fortsætter:

»Men han opfordrer jo ikke direkte til terror. Og man må skelne mellem det at have ekstreme holdninger, som han har, og det at opfordre til vold. Det er et lovgivningsmæssigt aspekt, som man er nødt til at være jurist for at afgøre. Men jeg tror ikke, han vil blive retsforfulgt for at ytre sin støtte (til den danske konvertit, red.)«, siger Ranstorp.

LA vil have moskélukning til genovervejelse

Flere folkevalgte tager i dokumentaren afstand fra både moskéen og formandens udtalelser. Herunder de konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen.

Man kan ikke lovgive ud fra, at de synes, Islamisk Stat er gode, eller at de ønsker, de skal vinde

Politisk ordfører i Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll, kalder direkte moskeen for en »terrorrede«:

»Jeg er bange for, at Grimhøj-moskeen er en terrorrede. Vi opfordrer justitsministeren til at igangsætte en rigsadvokatundersøgelse for at finde ud af, om vi kan forbyde moskéen«, siger Simon Emil Ammitzbøll til dr.dk.

Det har den daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) tidligere afvist.

Liberal Alliance vil på baggrund af de nye udtalelser fra moskéledelsen nu have justitsminister Mette Frederiksen (S) til igen at se på, om moskéen kan lukkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Moskéens ledelse har hele tiden nægtet, at der sker en radikalisering af unge muslimer og en rekruttering af hellige krigere i deres lokaler.

Samtidig peger Østjyllands Politi på, at 22 ud af 27 unge aarhusianere, som er rejst til Syrien for at kæmpe i konflikten, har haft deres gang i Grimhøj-moskeen.

I dokumentaren afviser Oussama El-Saadi, at der sker en radikalisering af unge muslimer og en rekruttering af hellige krigere i deres lokaler.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden