Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kupmager? Den 75-årige imam Fethullah Gülen er leder af Hizmet bevægelsen og var tidligere allieret med Tyrkiets præsident Erdogan, men bor i dag i USA. Arkivfoto: Selahattin Sevi/AP

Kupmager? Den 75-årige imam Fethullah Gülen er leder af Hizmet bevægelsen og var tidligere allieret med Tyrkiets præsident Erdogan, men bor i dag i USA. Arkivfoto: Selahattin Sevi/AP

Overblik: Tyrkiet forfølger og spionerer i europæiske lande

I flere europæiske lande har Erdogans vrede mod Gülen-tilhængere fået konsekvenser. Hundredvis er forfulgt eller udspioneret.

Nye dokumenter afslører en omfattende overvågning fra Tyrkiet af tyrkiske borgere i en række europæiske lande.

Overvågningen og indberetningerne af folk, skoler, medier og organisationer med tilknytning til Gülen-bevægelsen er bestilt af den tyrkiske regering.

I Danmark er fire navngivne mænd og 14 skoler blandt dem, der angives som tilknyttet en »terrororganisation på linje med Islamisk Stat«.

I Norge er en liste med  80 navne på personer med tilknytning til skoleverdenen blevet sendt hjem til Tyrkiet.

Afsløringen er blot den seneste i en række af sager, hvor Erdogans vrede mod Gülen-tilhængere har fået konsekvenser i Europa.

Danmark: Frygt ramte skoler

Som Politiken skrev i december sidste år, har 16 tyrkiske privatskoler i Danmark mistet over 20 procent af deres elevgrundlag, efter at forældre har trukket flere end 600 børn ud af skolerne, fordi de frygtede at blive kædet sammen med Gülen-bevægelsen og dermed kunne få problemer ved indrejse i Tyrkiet.

Berlingske berettede 19. marts om herboende tyrkere, som mener at være angivet til Tyrkiet som »landsforrædere«, blandt dem tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic og nuværende folketingspolitiker Lars Aslan Rasmussen (S).

Holland: Tyrkisk diplomat udvist

Hollands udenrigsminister, A.G. Koenders, udviste 14. december 2016 Yusuf Acar, som var attaché for religiøse anliggender på Tyrkiets ambassade i Haag.

Udvisningen blev begrundet med, at Yusuf Acar havde indsamlet data om påståede Gülen-tilhængere og sendt dem til Ankara, hvilket ifølge Koenders var »uacceptabelt«.

Yusuf Acar havde også betegnet det kristendemokratiske parti i Holland, CDA, som et »arnested for gülenister«. Hollands regering undersøger pengestrømme fra Tyrkiets regering til religiøse organisationer i Holland.

Sverige: Truet til stikke trosfæller

Özer Eken, formand for det tyrkiske regeringsparti AKP’s afdeling i Sverige, forsøgte at overtale en Gülen-tilhænger i Sverige til at spionere mod sine meningsfæller for den tyrkiske regering, afslørede det svenske radioprogram Ekot tirsdag.

Den pågældende er registreret som regeringskritiker i Tyrkiet, og hvis han ikke ville samarbejde, »er det slut med dig«, sagde Eken i en telefonsamtale ifølge Ekot.

Özer Eken har afvist oplysningerne, som nu undersøges af den svenske efterretningstjeneste, Sâpo.

Tyskland: Tyrkiske spioner afslørede sig selv

Süddeutsche Zeitung afslørede tirsdag, at Tyrkiets efterretningstjeneste har spioneret på tysk jord mod flere end 300 tyrkere og over 200 foreninger og skoler, alle med formodet tilknytning til Gülen-bevægelsen. Den tyrkiske efterretningstjeneste bad den tyske efterretningstjeneste BND om at fortsætte overvågningen. I stedet blev de overvågede underrettet, og en undersøgelse sat i værk.

Allerede 15. februar ransagede tysk politi fire tyrkiske imamers boliger på mistanke om, at de spionerede mod tilhængere af Fethullah Gülen.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce