Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ludomani: Vi bliver yngre og yngre, når vi begynder at gamble

Danskerne er stadig yngre, ofte blot børn, når de begynder at gamble om penge, viser undersøgelse – selv om aldersgrænsen er 18 år. Den tidlige start øger risikoen for at ende som ludoman.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det startede så uskyldigt. Da Martin var 14 år, begyndte han at satse penge på sportsvæddemål sammen med sin far – for hyggens skyld. Men de næste år eskalerede gamblingen så meget, at den unge mand til sidst måtte erkende det: Han var ludoman.

»Når jeg kom hjem fra skole, spillede jeg, til jeg gik i seng. Nogle gange også om natten. Sådan var det næsten hver dag. Det dræbte mig mentalt«, siger Martin.

Han blev »uærlig og isoleret« og oplevede, at »bølgerne gik højere og højere« hjemme hos forældrene, mens han så nogle af sine gamblervenner »spille børneopsparingen væk«. Som 17-årig begyndte han i behandling i Center for Ludomani. I dag er Martin – der ønsker at være anonym på grund af det følsomme emne – 19 år og fortæller sin historie i håb om at kunne hjælpe andre unge spillefugle, før de kommer i problemer.

For han er langtfra alene om at have gamblet, mens han endnu var et barn, selv om aldersgrænsen for at satse penge på sportsvæddemål og poker er 18 år i Danmark. For Lotto og skrabelodder er skellet 16 år.

Det problematiske er, at jo yngre danskerne er, når de begynder at gamble, des større er risikoen for, at de udvikler spilleproblemer senere i livet

I en ny undersøgelse for Center for Ludomani har Kantar Gallup spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne om, hvornår de begyndte at gamble. Den viser, at de spillelystne er stadig yngre, når de begynder på pengespil. Mens personerne over 60 år i undersøgelsen gennemsnitligt begyndte at gamble, da de var mere end 29 år gamle, var debutalderen helt nede på 16,5 år for den yngste gruppe i undersøgelsen, de 18-35-årige.

»Det problematiske er, at jo yngre danskerne er, når de begynder at gamble, des større er risikoen for, at de udvikler spilleproblemer senere i livet. Vi ser også stadig yngre mennesker opsøge Center for Ludomani – for 5-6 år siden så vi ikke unge under 18 år, men det gør vi altså nu«, siger Henrik Thrane Brandt, souschef og behandlingsleder på Center for Ludomani.

I december sidste år viste en rapport fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, at antallet af 12-17-årige med en »risikabel eller problematisk spilleadfærd« i løbet af 2016 var mindst 6.300 personer.

Derfor har vi brug for et spilkort, en slags id-kort med billede på, der kan begrænse omfanget af gambling blandt unge

Forældre hjælper med at gamble

Henrik Thrane Brandt peger på flere årsager til, at mange børn gambler. Han er kritisk over for spilselskabernes »massive markedsføring« og jagt på at »udvikle nye produkter som gambling på e-sport, der fanger de unge«, ligesom han påpeger, at mindreårige har let ved at spille i butikker, fordi alderskontrollen svigter.

»Derfor har vi brug for et spilkort, en slags id-kort med billede på, der kan begrænse omfanget af gambling blandt unge. Det har de f.eks. gode erfaringer med i Norge«, siger Henrik Thrane Brandt.

At indføre det kræver politisk initiativ. I går var det ikke muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), men han har tidligere givet udtryk for, at han senere på året vil invitere partierne fra forligskredsen bag aftalerne på spilområdet til en snak om eventuelle behov for nye tiltag mod ludomani.

Tilsynet med spilleområdet ligger hos Spillemyndigheden. Der finder direktør Birgitte Sand undersøgelsen »bekymrende« og kan »godt bekræfte tendensen«.

»Men der er grænser for, hvor langt vi kan gå i vores tilsyn: Vi kan for eksempel ikke stoppe forældre i at oplyse deres børn om koder til hævekort, online spilkonti eller NemID, og vi kan ikke altid være i alle kiosker og spillehaller«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det her handler om at oplyse unge og deres forældre om spil

For at gamble på nettet skal spilleren oprette en konto ved hjælp af NemID og er afhængig af en myndig persons hjælp, hvis vedkommende er mindreårig. Men i butikkerne er det muligt for unge under 18 år at sætte penge på sportsvæddemål, hvis ikke ekspedienten beder om at se id.

I det statsejede selskab Danske Spil slår CSR-direktør Stine Hove Marsling fast, at man »afbryder samarbejdet« med forhandlere, der ikke respekterer aldersgrænserne. Til gengæld er Danske Spil ikke tilhænger af tanken om et spilkort:

»Det her handler om at oplyse unge og deres forældre om spil og sikre, at de kender reglerne«, siger Stine Hove Marsling.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden