Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Joachim Adrian
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fængsler har snydt indsatte for penge gennem 16 år

Kriminalforsorgen erkender, at man fejlagtigt har afvist erstatninger til fanger. Mange sager må genoptages.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Igen og igen har fanger i landets fængsler fået nej til erstatning, selv om de er blevet udsat for uberettigede sanktioner under deres afsoning.

Efter en opsigtsvækkende dom fra Østre Landsret må Kriminalforsorgen nu erkende, at fremgangsmåden har været forkert.

Tilsyneladende er indsatte blevet snydt for penge gennem mere end 16 år.

»Dommen går imod Kriminalforsorgens hidtidige praksis i forhold til udbetaling af erstatning til indsatte i visse situationer«, lyder det fra Kriminalforsorgen i en kommentar til dommen.

»Kriminalforsorgen er derfor i gang med at overveje dommens nærmere konsekvenser for praksis i den pågældende type sager, herunder spørgsmålet om genoptagelse af allerede afgjorte sager.

Visitationer, ransagning eller en tur i isolation

Helt konkret handler striden om straffuldbyrdelsesloven fra 2001.

I loven står der, at indsatte er berettiget til erstatning, hvis de under deres afsoning uforskyldt har været underlagt en sanktion eller et indgreb. Det kan eksempelvis være visitationer, ransagninger eller en tur i isolation.

Loven slår desuden fast, at indsatte har krav på erstatning, også selv om fængselspersonalet har handlet i god tro i de pågældende situationer.

»Men her har man i Kriminalforsorgen fundet på, at det kun er ulovlige indgreb fra personalet, som medfører erstatning«, siger advokat Tobias Stadarfeld Jensen, der sammen med kollegaen Claus Bonnez har ført sagen mod Kriminalforsorgen.

»Sådan har de praktiseret i over 16 år og derved sparet, jeg ved ikke hvor mange millioner. For måske 99 procent får afslag på erstatning«, siger han.

Efter nederlag i først by- og siden landsretten er Kriminalforsorgen nået frem til, at man ikke vil forsøge at få sagen indbragt for Højesteret. Dermed er landsretsdommen, der faldt 28. november, endelig.

På nuværende tidspunkt ønsker Kriminalforsorgen ikke at udtale sig om, hvordan det er muligt, at en lov, der virker så klar, er blevet læst forkert år efter år. Kriminalforsorgen ønsker ikke at stille op til interview.

»Sagen er fortsat under overvejelse, og derfor kan vi ikke udtale os nærmere lige nu«, lyder forklaringen på den foreløbige tavshed.

Advokaterne Claus Bonnez og Tobias Stadarfeld Jensen forventer, at mange indsatte, der gennem årene har været udsat for uberettigede sanktioner, nu vil bede om at få deres sager genoptaget.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden