0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fredag kl. 10.30 sender fagbevægelsen første strejkevarsel

KL vil have fagbevægelsen til at udsætte strejkevarsler, men det sker ikke, siger Anders Bondo Christensen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Forhandlerne fra både staten, kommunerne og regionerne mødtes tidligere i dag i forligsinstitutionen, efter at samtlige overenskomstforhandlinger er kuldsejlet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Strejkevarsler er på vej fra fagbevægelsen. Den første bliver udsendt fredag klokken 10.30 og gælder det statslige område. Siden ventes også det kommunale og regionale område at følge efter.

Anders Bondo Christensen, der er topmand i overenskomstforhandlingerne for både de statsansatte og de kommunalt ansatte, mener, det er nødvendigt for at få forhandlingerne til at rykke sig.

»Vi udsender en strejkevarsel for at få gang i forhandlingerne. Der er potentielt to måneder til en eventuel konflikt, så der er ingen grund til at skubbe et konfliktvarsel yderligere«.

»Nu må vi få noget pres på«, siger Anders Bondo Christensen.

Konflikten kan tidligst begynde 4. april

De nuværende overenskomstaftaler udløber 1. april, men på grund af påsken kan en eventuel konflikt tidligst træde i kraft fra den 4. april.

Forligsmanden, der har til formål at forlige parterne, så en konflikt kan undgås, kan dog vælge at udskyde konflikten to gange 14 dage.

Parterne var da også forbi forligsmand Mette Christensen i dag for at orientere om den aktuelle status.

Derfor kan en konflikt i teorien ende med først bryde ud i begyndelse af maj.

I Kommunernes Landsforening (KL) ser de ellers gerne, at fagbevægelsen venter med at varsle strejker. Det skal ifølge KL give Forligsinstitutionen mulighed for at få forhandlingerne på rette spor.

»Vi bør give forligsmanden en reel chance for at sætte sig for bordenden og se, om der kan findes nye veje til løsninger, inden der varsles konflikt«, siger Steen Christiansen, der er næstformand i KL's Løn- og Personaleudvalg.

Efter torsdagens orienterende møde i Forligsinstitutionen er topforhandleren for de statsansatte, Flemming Vinther, ikke positiv.

»Vi håber og knokler stadig for en aftale om overenskomster på statens område, men det ser svært ud. Derfor forbereder vi os alle på en konflikt, så vi er klar, hvis den kommer«, siger Flemming Vinther.

Han forhandler overenskomst på vegne af cirka 180.000 statsansatte og frygter ikke en eventuel konflikt.

»Er konflikten den eneste vej til at sikre rimelige vilkår, så er vi klar til den«, siger Flemming Vinther.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden