0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Databrug: Borgernes tillid er under pres

Statens brug af persondata hen over hovedet på borgerne undergraver tilliden til staten. Undersøgelse viser, at tilliden til den digitale stat er udfordret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Arkivfoto. For en uge siden kom det frem, at regeringen med Gladsaxe Kommune som inspirationskilde vil samkøre data og profilering af børnefamilier for at opspore potentielt udsatte børn.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Først kom afsløringen af, at børn og forældre er blevet vildledt om den nationale trivselsmåling, da de indsamlede data alligevel ikke var anonyme. Dernæst kom det frem, at selvsamme ’anonyme’ trivselsdata faktisk blev brugt af en række kommuner til at lave individuelle opfølgningstiltag over for de enkelte børn. Så kom historien om, at forældre aldrig var blevet informeret om, at data og tilhørende farvekoder om deres børnehave- og vuggestuebørns trivsel og udvikling bliver registreret digitalt og gemt på ubestemt tid. Derefter fulgte historien om, at en lang række kommuner på ulovlig vis har indsamlet og gemt meget følsomme data om børn og unges sexvaner, sundhed og kriminalitet i den såkaldte ungeprofilundersøgelse. Senest har det medført en ophedet samfundsdebat om kinesiske og DDR-tilstande, da det sidste weekend kom frem, at regeringen med Gladsaxe Kommune som inspirationskilde vil samkøre data og profilering af børnefamilier for at opspore potentielt udsatte børn.

Ud over at sagerne alle har været at læse i Politiken siden årsskiftet, har de det til fælles, at de undergraver borgernes tillid til staten og digitaliseringen. Det mener en række eksperter, som Politiken løbende har talt med.

»Relationen mellem borgeren og det offentlige er ikke anderledes end relationen mellem kunden og virksomheden: Når der sker en større fejl, kræver det otte gode oplevelser at nå tilbage til det samme tillidsniveau«, siger Esben Toft, partner og leder af afdelingen for digital transformation i revisions- og rådgivningsvirksomheden PwC.

PwC har lige udsendt et såkaldt tillidsbarometer baseret på udsagn fra over 1.500 danskere i slutningen af 2017. Målestokken er en skala fra 0 til 100, hvor 100 er fuld tillid. Danskernes tillid til hinanden er på indeks 71. Befolkningens tillid til private firmaers databehandling ligger på indeks 57, mens tilliden til det offentliges databehandling kun er marginalt højere på indeks 61.

»Vi går og fortæller hinanden, at danskerne har en meget høj tillid til det offentlige, så det forbavsede mig, at tillidstallet ikke var tættere på 100. Tillid er så vigtigt i digitaliseringen, fordi det hele er afhængigt af, at vi som borgere frivilligt afgiver data, som er pålidelige. Mistillid vil gøre, at man ikke kan lave alle de løsninger, som ellers gerne skulle skabe en offentlig sektor med endnu bedre kvalitet end i dag«, siger Esben Toft.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter