Foto: Anne-Marie Steen Petersen
Danmark

Digitale sexkrænkelser er fortsat et udbredt problem

Retssagerne i den hidtil største sag om onlinesexkrænkelser er i gang, men videoen, den handler om, deles fortsat. Anmeldelser om delinger af krænkende billeder er i stigning.

Danmark

»Vi er nødt til at søge på materialet hver uge, for det dukker stadig op med jævne mellemrum«.

Sådan lyder det fra Miriam Michaelsen, bistandsadvokaten til den unge kvinde, der ufrivilligt er blevet delt en video af mindst 5.000 gange på Facebook Messenger, siden en voldsom seksuel video af hende blev sendt videre første gang for tre år siden. Videoen er blevet spredt online, og den er trods et massivt arbejde for at stoppe delingerne stadig at finde på mere lyssky dele af internettet, erfarer advokatens it-kyndige medarbejdere.

Det er naivt at sige, at nu har vi fået den her sag, og så stopper det

»Der er en række sider, som med jævne mellemrum bliver lukket ned, men som kort efter bliver åbnet igen på andre adresser. For nylig anmeldte vi en deling til politiet, hvor en person tog penge for at sende videoen videre«, siger Miriam Michaelsen.

Fredag faldt den sjette landsretsdom i det såkaldte umbrellakompleks, Danmarks hidtil største sag om digitale sexkrænkelser, hvor 1.004 primært unge er sigtet for at have delt videoen af den dengang 15-årige pige. Politiet og anklagemyndigheden har flere gange meldt ud, at formålet med at sigte og tiltale så mange mennesker er at statuere et eksempel til skræk og advarsel i håb om at bremse ulovlig deling af intime billeder og videoer. Men selv om sagen har sendt chokbølger gennem mange skolegårde og gymnasiegange landet over, bliver der ifølge en opgørelse fra Google Trends stadigvæk jævnligt søgt på den videofilmede piges fulde navn på søgemaskinen.

Håber at se et dyk i anmeldelser

Og det er ikke kun videoen fra umbrellasagen, der bliver delt og efterspurgt online. Antallet af anmeldelser af digitale sexkrænkelser er for tredje år i træk i stigning, viser en aktindsigt i politiets statistik, polsas. Siden årsskiftet har politiet modtaget 149 anmeldelser efter straffelovens paragraf 264d, der omfatter ulovlig deling af billeder og film.

»Der sker stadig delinger derude«, siger leder af politienheden for cyberrelaterede seksualforbrydelser under Nationale Center for Cyber Crime, Flemming Kjærside. Han tror tror dog også, at stigningen af anmeldelser skyldes det øgede fokus på ulovlige delinger, umbrellasagen har givet både unge og voksne.

»Vi håber på sigt at se et kraftigt dyk, netop fordi vi er rykket så massivt ud – også præventivt«, siger Flemming Kjærside.

Hos Red Barnet har rådgivningen Slet Det modtaget 142 henvendelser i årets første kvartal, hvoraf de fleste handler om digitale sexkrænkelser.

»Umbrellasagen gjorde, at vi fik rigtig mange henvendelser i januar. Men der bliver stadig delt krænkende indhold på nettet«, siger psykolog Lina Sjøgren fra Red Barnet.

Samme billede genkender Dansk Kvindesamfunds offerrådgivning, Stop Chikane, der får henvendelser fra fortvivlede kvinder og mænd, der er blevet hacket, fotoshoppet ind i krænkende materiale, eller som har fået delt billeder eller video uden samtykke.

»Det florerer på hele internettet. Jeg tror ikke engang, fantasien sætter grænser. Det er alle mulige i steder – i både åbne og lukkede fora«, fortæller Louise Bro Davidsen, styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund.

Jonas Ravn, projektleder ved Center for Digital Pædagogik, har talt med tusindvis af unge om deres adfærd på internettet. Han er ikke i tvivl om, at Operation Umbrella gør et stort indtryk, men deling er en uundgåelig del af unges kultur.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi kommer ikke til at stoppe, at de deler generelt, deler sig selv og ting på grænsen af, hvad der er okay«.

Jonas Ravn tror ikke på, at vi efter umbrellasagen kommer til at opleve sager, hvor så mange unge ukritisk deler en så grov video. Men at sagen skulle dæmme helt op for delinger af intimt materiale på nettet, er ifølge Jonas Ravn urealistisk: »Det er naivt at sige, at nu har vi fået den her sag, og så stopper det. Det gør det selvfølgelig ikke. Men jeg håber, det skaber større viden, og at de unge er i stand til at handle ud fra det«.

Politiken har talt med en række unge om deres syn på digitale sexkrænkelser efter umbrellasagen. De fleste er enige om, at sagen og de strenge straffe, den har medført, har sat sit præg på ungdomsgenerationen. Som 18-årige Benjamin Wall udtrykker det:

»For 2-3 år siden var der videoer og billeder over det hele – også i store facebookgrupper med 120.000 medlemmer. Alle på min efterskole havde set videoen, alle vidste, hvem pigen var. I dag ville man ikke på samme måde dele det indhold«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce