0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Presset byretsdommer: »Ofte sidder jeg og håber på, at forsvareren stiller et tilpas langt spørgsmål«

Dommerne ved byretten i Aarhus glor stadig oftere ind i en skærm fremfor på de mennesker, hvis liv de træffer afgørelser om. Besparelser og øget selvbetjening har ført til en uholdbar situation, siger de.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 Anders Rye Skjoldjensen
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

De tre tændte skærme, som sekretariatschef Rasmus Foged sidder ved, er fyldt med data, som dommeren skal tage stilling til under retssagen. Det gør det svært at lytte samtidig.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Dommerne har i deres kald alene at rette sig efter loven, siger grundloven, men ved byretten i Aarhus retter de sig også efter skærmene.

Konstitueret dommer Anette Fogh taster, trykker og trækker rundt mellem fire computere på dommerpodiet, når hun skal lede en digital strafferetssag.

Vi er nødt til at sige noget nu

Hun styrer mikrofoner og skærmadgang på skærm 1. Hun lader anklager fremlægge beviser på skærm 2. Hun annoterer i bilagene og styrer lydoptagelsen på skærm 3.

Og så noterer hun forklaringer og skriver referat af retsmødet på skærm 4.

Samtidig skal hun lede retssagen med autoritet – holde ro på tilskuerrækkerne og snor i advokaterne. Og så skal hun lytte til, hvad der bliver sagt.

Nede i salen sidder mennesker, hvis fremtid og frihed afhænger af Anette Fogh. Hun forsøger at kigge op og holde øjenkontakt med tiltalte. Det er ikke altid nemt.

»Ofte sidder jeg og håber på, forsvareren stiller et tilpas langt spørgsmål, så jeg kan nå at skrive det sidste svar ind i referatet og hurtigt lige kigge op. Det er et spørgsmål om værdighed. Men de mange ekstra opgaver stjæler opmærksomheden og øger alt andet lige risikoen for fejl«, siger Anette Fogh.

»En blækspruttetjans«

Dommere afholder sig normalt fra at sige noget som helst, der bare smager af politik.

Men fra 2008 til 2018 er antallet af ansatte i byretterne beskåret 17 procent, viser en opgørelse foretaget af Politiken Research.

Det er ikke kun ved Retten i Aarhus, men ved alle retter, at målopfyldelsen generelt ligger skidt

Ved Retten i Aarhus er hver ottende kontorfunktionær sparet væk. Der sidder ikke længere nogen sekretær eller vagtmester i retssalen, men deres opgaver skal stadig passes, så dommerne har fået travlt.

Og det påvirker arbejdet , mener Anette Fogh og kalder det »en blækspruttetjans« at sidde i retten.

Hendes dommerkollega Tine Rud bakker op: »I retssalen føler man sig som et enmandsorkester«.

Begge beskriver de en opgaveglidning før, under og efter retssagerne, hvor dommerne skal varetage stadig flere ekstraopgaver, som de før fik hjælp til.

»Alt er blevet selvbetjening«, siger byretspræsident i Aarhus Bodil Ruberg.

Byretspræsident Bodil Ruberg.