Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professor Jesper Rangvid stodt i spidsen for Rangvid-udvalget, der blev nedsat af regeringen til at undersøge de danske årsager til finanskrisen. Rangvid.
Foto: MARTIN LEHMANN

Professor Jesper Rangvid stodt i spidsen for Rangvid-udvalget, der blev nedsat af regeringen til at undersøge de danske årsager til finanskrisen. Rangvid.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Uro gør Danske Bank sårbar for opkøb

Fortsat uro og og faldende aktiekurser kan gøre Danske Bank til et billigt bytte for konkurrenter og investorer, lyder meldingen fra en af landets førende eksperter i finansiering og bankvæsen, professor Jesper Rangvid.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Bank overlever nedturen, selv om banken bærer det tunge ansvar for verdens så vidt vides største hvidvaskskandale. Til gengæld har Danske Bank smadret en stor del af tilliden til det finansielle system i Danmark med en virksomhedskultur, der ser ud til at have sat indtjening over moral og anstændighed.

Sådan lyder meldingen fra en af de førende eksperter i finansiering og bankvæsen, professor Jesper Rangvid, der nu for første gang kommenterer og vurderer konsekvenserne af den enorme hvidvaskskandale i Danske Banks.

Hvis mediestormen fortsætter, hvis kunderne flygter, hvis den fortsatte ballade og udsigten til en brutal bøderegn får aktiekursen til at dykke, kan Danske Bank ifølge Rangvid blive et oplagt og yderst interessant opkøbsmål for konkurrerende banker og investorer både i og uden for landets grænser, selv om Danske Bank er en sund forretning.

Se nu at få den nye ledelse på plads, både på direktørgangen og i bestyrelsen. Det er ikke noget godt tegn, at ledelsesforholdene fortsat er uafklarede

Her er det med Rangvids ord »altafgørende«, om bankens ejere vil beholde deres aktier for enhver pris, eller om de på et tidspunkt får nok af uroen, balladen og eventuelle nye afsløringer, og kan se en fordel i et salg. Særligt afgørende er holdningen selv sagt hos Danske Banks storaktionær, Mærsk Holding.

»Der er masser af hvis'er i den analyse. Men det ændrer ikke på, at Danske Bank er presset, også på aktiekursen, og at banken derfor kan blive et mål for danske eller udenlandske opkøbere. Vi taler trods alt om en bank der i runde tal tjener 20 milliarder om året«, siger Jesper Rangvid, der opfordrer banken til at handle hurtigt.

»Se nu at få den nye ledelse på plads, både på direktørgangen og i bestyrelsen. Det er ikke noget godt tegn, at ledelsesforholdene fortsat er uafklarede, så det er en topprioritet«, siger Rangvid, der som andre iagttagere, eksperter og aktionærer undrer sig over, at den nye ledelse stadig ikke er meldt ud.

»Det er ikke nok, at der kommer en ny administrerende direktør. Der skal også ske ændringer i toppen af den bestyrelsen, der bærer en stor del af ansvaret for skandalen«.

I Rangvids analyse var Danske Bank så presset af finanskrisen i 2008 og 2009 at banken i årene derefter satte alle kræfter ind på at tjene penge.

»Jeg tror at bestyrelsen formulerede en strategi, der handlede om, at nu skulle der simpelthen tjenes penge, næsten for enhver pris, så banken kunne komme tilbage i superligaen«.

»Jeg kan godt forestille mig, at bestyrelsens signaler har givet en mindre opmærksomhed på forhold, der så lidt suspekte ud. For alle har jo haft deres fokus på indtjeningen, hvis altså min analyse er korrekt«, siger Jesper Rangvid.

Efter nærmere overvejelser ønsker Danske Bank ikke at kommenterer Jesper Rangvids analyse og spekulationer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden