0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiet vil nu hjælpe ofre for digitale sexkrænkelser med at rydde op på nettet

Fremover kan mennesker, der bliver delt online uden samtykke, se frem til en hjælpende hånd fra ordensmagten. Ændringen vil fremgå af politiets interne vejledning til håndtering af digitale sexkrænkelser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

Sofie er offer i den hidtil største sag om deling af krænkende materiale uden samtykke herhjemme. Siden hun var 15 år er hun blevet delt mange tusinde gange på sociale medier og pornosider og har oplevet et politi, der ikke har hjulpet hende med at bremse delingerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Posttraumatisk stress, søvnforstyrrelser, angst og depression.

Mange ofre for digitale sexkrænkelser oplever at få ødelagt store dele af deres liv, når seksuelle billeder eller videoer af dem spredes online uden deres samtykke.

Hidtil har det været ofrenes egen opgave at rydde op i cyberspace, når skaden er sket, men fremover kan de se frem til bedre hjælp fra politiet.

Det står klart i et svar til Folketingets retsudvalg fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Her skriver ministeren, at politiet fremover kommer til at skulle »bistå ofre for digitale sexkrænkelser med at få fjernet krænkende materiale fra internettet i forbindelse med anmeldelse til politiet«.

Ændringen kommer til at fremgå af politiets interne vejledning til håndtering af digitale sexkrænkelser, der træder i kraft fra slutningen af måneden, står der i svaret.

Og den melding vækker stor glæde hos Enhedslistens Rosa Lund, der som retsordfører for partiet står bag spørgsmålet til justitsministeren.

»Jeg er rigtig glad for, at det endelig ser ud til, at vejledningen bliver ændret, for det kan ikke passe, at ofre selv skal opklare de her sager. Jeg håber og tror på, at det her kommer til at betyde, at vi kommer til at se en større indsats i kampen mod digitale sexkrænkelser«, siger hun.

Ser frem til faste procedurer

Politiken har det seneste halve år kunnet fortælle om en række ofre for digitale sexkrænkelser, der er blevet bedt om selv at finde gerningspersoner og rydde op online.

Her er politiet gentagne gange blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at hjælpe i selv de meget grove sager.

En af kritikerne er advokat Miriam Michaelsen, der som partner i Njord Law Firm har været involveret i flere end 40 sager for digitalt sexkrænkede de seneste år. Hun er meget positiv over de planlagte ændringer.

»Det er rigtig dejligt, at der sker noget nu. Det vil få en afgørende betydning for de mange, der oplever digitale sexkrænkelser, at de føler, at politiet prøver at hjælpe dem, når de henvender sig«, siger hun.

»Forhåbentlig kommer det her til at betyde, at der fremover bliver gjort en aktiv indsats fra politiets side tidligt i processen. Det er afgørende for at kunne stoppe delinger og ikke mindst spredning af materiale online«.

Miriam Michaelsen håber, at den reviderede vejledning vil give konkrete ændringer i praksis over hele landet.

»En ting er en erklæring. Noget andet er, at procedurerne skal på plads, så de er ens over hele landet, uanset i hvilken politikreds du anmelder forbrydelsen«.

Hos Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center bekræfter politiinspektør Claus Birkelyng, at man inden udgangen af oktober er færdig med at revidere såvel den interne vejledning til politikredsene som den eksterne vejledningen til offentligheden.

Indtil da har politiet ingen kommentarer til indholdet, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere