Tjenstlige samtaler og advarsler. Folkeskolelærere bliver ifølge Danmarks Lærerforening i stigende omfang sat på plads af deres arbejdsgivere, når de ytrer sig kritisk om forhold på deres skole.
Det kan være, når de skriver debatindlæg i aviser, optræder i artikler, skriver på Facebook eller ytrer sig kritisk til personalemøder.
Danmarks Lærerforenings hovedkontor får mindst en henvendelse om måneden fra en lærer, der er blevet kaldt til samtale af kommunen for noget, han eller hun har sagt eller skrevet. Det er dybt alvorligt og en nyere tendens, siger foreningens formand, Anders Bondo Christensen.
»Vi er begyndt at få en kultur, hvor det at være kritisk og sige fra ikke er foreneligt med at være offentligt ansat og med at være lærer. Det er vigtigt, når der for eksempel står lærere frem og udtaler sig kritisk om, at læringsmålstyret undervisning er spild af vores tid«.
Hovedkontoret får kun cirka en henvendelse om måneden, men Bondo vurderer, at problemet er langt større:
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind