0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup

Kinas daværende præsident, Hu Jintao, og hans kone besøgte Den Lille Havfrue på Langelinie i 2012. Præsidenten står med ryggen til Kastellet, hvor garderne bevogtede kronvolden fra civile.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gardere fik ordre om at stoppe civile under kinesisk statsbesøg

Garderne på Kastellet fik ordre om at stoppe civile under kinesisk statsbesøg i 2012. Det strider mod forsvarets tidligere forklaring.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det var ikke kun politiet, som skærmede demonstranter under det kinesiske statsbesøg i 2012. Garderne på Kastellet i København fik ordrer om at spærre for civil adgang til et område, hvor de ville være synlige for den kinesiske delegation.

Det fremgår af en vagtplan og to særlige instrukser til vagtkommandoen på Kastellet, som Politiken har fået aktindsigt i. I den ene instruks afgivet 15. juni 2012 fremgår det, at gardere skulle stå vagt »på voldkronen ud mod havnen således, at der spærres for civil adgang ved rampen ved Norgesporten og rampen ved Kongeporten i hele perioden. Der kan forventes supplement fra politiet«.

Norgesporten og Kongeporten er de to steder, hvorfra der er adgang til voldkronen, en høj vold, som omkranser Kastellet. Derfra var der udsyn til den kinesiske delegation, som besøgte Den Lille Havfrue.

Instrukserne strider imod en intern redegørelse, forsvaret tidligere har sendt til Politiken. Af den fremgår det, at Kastellet ikke var lukket, da »forsvaret ikke havde officielle arrangementer på Kastellet 15. juni 2012 i forbindelse med det kinesiske statsbesøg«. Følgelig kunne forsvaret ikke forklare, hvorfor Tibet-aktivisten Anders Højmark Andersen blev afvist, da han 15. juni 2012 ville løbe op på Kastellets voldkrone og vifte med et tibetansk flag.

Af instrukserne fremgår klart, at den normale vagtplan var suspenderet som følge af det kinesiske statsbesøg. Dermed var det ikke tilfældigheder, men på baggrund af en ordre, at garderne stoppede Anders Højmark Andersen. Det bekræfter tidligere gardere, som var stationeret på Kastellet den dag, over for Politiken.

Det undrer Carsten Henrichsen, professor emeritus i forvaltningsret på Københavns Universitet, at forsvaret afviste at have lukket Kastellet, når forsvarets egne dokumenter viser det modsatte.

»Ordrerne befæster indtrykket af et mønster af fortielser omkring afviklingen af det kinesiske statsbesøg, herunder med hensyn til såvel valg af ruter og besøgssteder som afskærmning af den kinesiske delegation fra eventuelle demonstrationer«, skriver han i en mail.

Forsvaret tier

Politiken ville gerne have spurgt Værnsfælles Forsvarskommando til redegørelsen, samt med hvilken begrundelse Kastellets voldkrone blev afspærret 15. juni 2012. Efter Politikens første artikel i sagen 7. oktober valgte Tibet-kommissionen imidlertid at inddrage forsvaret i sin undersøgelse. Det får nu Forsvarsministeriet og forsvaret til at tie:

»Af hensyn til Tibet-kommissionens igangværende arbejde kan vi ikke svare på spørgsmål om de konkrete aktiviteter på Kastellet i forbindelse med det kinesiske statsbesøg 15. juni 2012«, skriver Forsvarskommandoen i en mail. Samme svar lyder fra Forsvarsministeriet.


Generelt kan Forsvarskommandoen dog oplyse, at det af sikkerhedsmæssige årsager er »normal procedure at spærre af og gennemføre trafik- og adgangskontrol i forbindelse med statsbesøg eller tilsvarende vip-arrangementer i Kastellet«. Og den kinesiske delegation kørte om eftermiddagen gennem Kastellet, efter at præsidenten havde besøgt Den Lille Havfrue. Uanset hvad er det fornuftigt, at Tibet-kommisssionen inkluderer forsvarets rolle, mener Jakob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia:

»Der er ikke noget umiddelbart galt ved de ekstra tiltag i instrukserne på Kastellet, men Tibet-kommissionen bør kigge nærmere på det. For hvis der her er en forbindelse til politiets ageren, bliver det endnu mere usandsynligt, at beslutningen om at bremse demonstranter alene skulle være blevet truffet hos politiet«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?