0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Statsansatte i Danmarks Statistik modtog gaveregn fra privat datavirksomhed

Danmarks Statistik erkender, at flere medarbejdere har modtaget gaver fra virksomheden Geomatic i strid med reglerne. Det ligner »systematisk smørelse«, siger juraekspert. Geomatic afviser fejl.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Over 7 år har en håndfuld ansatte hos Danmarks Statistik modtaget mere end 30 gaver, koncertbilletter og middage fra virksomheden Geomatic.

Det viser en aktindsigt, som Politiken har fået i e-mails mellem Geomatic og den statslige myndighed.

De ansatte i Danmarks Statistik har i perioden fra 2009 til og med 2015 modtaget gaver som middag og koncert med Lukas Graham, landskampsbilletter, musicals på Det Ny Teater, årskort til Tivoli og mere kuriøse gaver som fastelavnskostumer og kagegilde på konditoriet La Glace i København.

Danmarks Statistik er blevet opmærksom på sagen efter Politikens anmodning om aktindsigt og konkluderer nu, at reglerne for offentligt ansattes modtagelse af gaver er overskredet.

»Det er en af de mest drønærgerlige og kritiske sager, jeg har haft i min over 20 år lange karriere i Danmarks Statistik. Arrangementerne hos Geomatic, på restauranter, i teatre og på andre steder indikerer et forhold, der har været alt for tæt«, siger Carsten Zangenberg, der er afdelingsdirektør for kommunikation og salg i Danmarks Statistik.

Gaverne er primært blevet givet i forbindelse med en julekonkurrence, som Geomatic har afholdt for sine kunder, og ifølge Danmarks Statistik havde de dyreste arrangementer en værdi af op til 3.000-4.000 kroner per event. Medarbejdere i Danmarks Statistik blev udtrukket som vindere i alle årene, men har også taget imod arrangementer uden at have vundet noget.

Politiken har delt materialet med flere juridiske eksperter, som alle ser på sagen med stor alvor.

»Det mønster, der efter det foreliggende tegner sig, er jo helt vildt. Der har tilsyneladende været tale om systematisk smørelse, som i hvert fald til dels har ligget i en størrelsesorden, som lå klart på den forkerte side af reglerne. Og det ændrer ikke på bedømmelsen, at gaveregnen er søgt kamufleret som led i et lotteri«, siger professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet.

Både han og professor i forvaltningsret Sten Bønsing vurderer umiddelbart, at forvaltningsloven er overtrådt: »Det her er en overtrædelse af reglerne. Det er jeg slet ikke i tvivl om«, siger Sten Bønsing.

Geomatic har siden 2003 købt data om borgerne af Danmark Statistik. Disse data udgør kernen i et produkt, der kortlægger danskerne i ned til små geografiske områder.

Ansat suspenderet

På baggrund af en intern undersøgelse mener Danmarks Statistiks ledelse ikke, at Geomatic har modtaget modydelser, men sagen har fået ansættelsesmæssige konsekvenser for medarbejdere i myndigheden. En ansat er ifølge Politikens oplysninger blevet suspenderet.

»Værdien overskrider grænsen i vores eget regelsæt, men også Moderniseringsstyrelsens regelsæt, og det er ud over en grænse, som er forenelig med at arbejde i Danmarks Statistik«, siger Carsten Zangenberg.

Myndigheden har bedt om ekstern juridisk bistand til at vurdere, om der er tale om en bestikkelsessag.

»I et tilfælde undersøger vi, om der er basis for strafferetlige foranstaltninger på baggrund af sagen«, siger han.

Først derefter vil Danmarks Statistik beslutte, om sagen skal meldes til politiet.

Annonce

Geomatic mener ikke at have handlet i strid med nogle regler, da firmaet blandt andet mener, at der er tale om mindre højtidsgaver.

»Det var konkurrencer, der var et led i vores markedsføring. Men jeg kan godt se, der måske kan være noget for Danmarks Statistik, at de måske burde have spurgt sig selv, om det var rigtigt, hvad de gjorde her«, siger stifter og Geomatic-formand Martin Glarvig.

At firmaets praksis har fået ansættelsesmæssige konsekvenser for ansatte i Danmarks Statistik, har han det ikke godt med.

»Men jeg tænker også, at de nok har overreageret lidt ude hos Danmarks Statistik. Og hvis han bliver gået (den suspenderede person, red.), vil der sidde nogle chefer tilbage med dårlig samvittighed, fordi de alle sammen deltog i julekalenderen«, siger Martin Glarvig.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) vil nu indskærpe reglerne over for samtlige institutioner på sit område.

»For en god ordens skyld vil jeg invitere rigsstatistikeren ind til en samtale, hvor han kan uddybe sagen og redegøre for, hvordan han vil sikre, at det ikke sker igen«, siger han.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.