0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

Gennem syv år deltog medarbejdere i Danmarks Statistik i en julekonkurrence, hvor de modtog gaver fra et privat firma.

Danmarks Statistik misinformerede om juridisk vurdering i gavesag

Danmarks Statistik gav i første omgang ukorrekte oplysninger om den strafferetlige vurdering af sagen om gaver til statsansatte i Danmarks Statistik. Myndigheden erkender »beklagelig fejl«.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sagen om medarbejdere i Danmarks Statistik, som har modtaget en stribe gaver fra den private virksomhed Geomatic, har allerede fået ansættelsesmæssige konsekvenser for flere af de ansatte.

Det er dog fortsat uafklaret, om sagen er så alvorlig, at den også skal føre til politianmeldelse for bestikkelse.

Mandag aften lød det først fra Danmarks Statistik, at der nok ikke var grundlag for at rejse en straffesag.

»I første omgang har Kammeradvokaten vurderet, at det formentligt ikke er tilfældet«, lød det i en pressemeddelelse, som blev sendt ud i kølvandet på Politikens artikler om sagen.

Firmaet Geomatic, som stod bag gaveregnen til medarbejderne i Danmarks Statistik, brugte samme formulering som løftestang til også at konkludere, at der ikke var foregået noget strafbart i sagen:

»Vores advokat har vurderet det juridiske aspekt i sagen og har – ligesom i Kammeradvokatens vurdering af sagen for Danmarks Statistik – fundet, at der ikke umiddelbart er grundlag for at mene, at der er foregået noget af strafferetlig karakter«.

Men i løbet af tirsdagen viste det sig, at oplysningen ikke var korrekt. Formuleringen om Kammeradvokatens vurdering blev pludselig ændret i Danmarks Statistiks pressemeddelelse. Nu lød formuleringen, at »I første omgang har Kammeradvokaten ikke kunnet vurdere, om det er tilfældet«.

Kammeradvokaten var altså slet ikke nået frem til en konklusion i sagen, og det strafferetslige aspekt er stadig uafklaret.

Adspurgt om den pludselige ændring i pressemeddelelsen erkender Danmarks Statistiks kommunikationschef, Steen Dahl Pedersen, at statistikmyndigheden begik en fejl.

»Vi justerede teksten, fordi den oprindelige version ikke var præcis nok. Der var tale om en beklagelig fejl hos os, som vi efterfølgende rettede«.

Ingen politianmeldelse

Omdrejningspunktet i gavesagen er, at en »håndfuld« medarbejdere i Danmarks Statistik i årene 2009 til 2015 modtog en lang række gaver fra det private firma Geomatic som led i en julekonkurrence. Der var eksempelvis tale om kagegilder, gokartkørsel og middage med efterfølgende koncerter eller musicals.

Danmarks Statistik mener selv, at der er tale om alvorlige overtrædelser af gavereglerne for offentligt ansatte. Danmarks Statistik har dog ikke politianmeldt sagen. I stedet har myndigheden rettet en usædvanlig henvendelse til Rigsadvokaten for at få dennes strafferetlige vurdering af den konkrete sag.

Men over for Politiken melder Rigsadvokaten hus forbi:

»Rigsadvokaten har nu meddelt Danmarks Statistik, at det har Rigsadvokaten ikke noget med at gøre. Om der skal foretages en politianmeldelse eller ej – det må Danmarks Statistik selv vurdere«, siger Mikkel Thastum, kommunikationschef i anklagemyndigheden, der kalder det »den forkerte vej ind i systemet«.

Han peger desuden på, at politiet også af egen drift kan indlede en efterforskning af sagen.

I Danmarks Statistik svarer kommunikationschefen, at man endnu ikke har modtaget en tilbagemelding fra Rigsadvokaten.

»Hvis vi modtager en sådan med den besked, at Rigsadvokaten ikke vil vurdere sagen, vil vi søge rådgivning hos vores juridiske rådgiver, Kammeradvokaten«.

Handler om tillid

I sagen om Danmarks Statistik har ansatte modtaget og ombyttet gaver fra Geomatic til en værdi af op mod 3-4.000 kroner per arrangement, anslår statistikmyndigheden selv.

Annonce

I en af nyere tids mest omfattende korruptionssager, Atea-sagen, har domstolene fastlagt, at der skal meget lidt til, før en offentligt ansat kan idømmes fængselsstraf for bestikkelse. Forsvarsadvokat Peter Trudsø har repræsenteret 18 klienter i sagskomplekset. En af hans klienter, en indkøber i forsvaret, blev således idømt 10 dages betinget fængsel for at have modtaget en mobiltelefon, der blev værdisat til omkring 2.000 kroner.

»Domstolspraksis på baggrund af Atea-sagen er en meget lav barre. Og hvis man befinder sig på et niveau, hvor offentligt ansatte har modtaget gaver i størrelsesordenen et par tusinde kroner eller mere, vil jeg sige, at man befinder sig i særdeles overhængende fare for en politianmeldelse. Om det så i sidste ende fører til, at man konkret har begået noget strafbart, er en anden historie. Men i givet fald taler vi ikke bare om bøder her, men om kortere fængselsstraffe«, siger Peter Trudsø.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing, der forsker i bestikkelsesreglerne, forklarer, at der er en god grund til at have strikse gaveregler i det offentlige.

»Begrundelsen bag bestikkelsesreglerne – reglerne om gaver til offentligt ansatte – er tosidet: at der ikke skal være fare for, at der bliver truffet forkerte afgørelser i forvaltningen. Det andet er hensynet til tilliden – bare mistanken om, at det ikke går rigtigt til, kan være skadeligt for det offentlige«, siger Sten Bønsing.

Og derfor er det vigtigt, at Danmarks Statistik finder hoved og hale i sagen, siger han:

»Danmarks Statistik må snart få besluttet sig for, hvad de mener om denne sag. Det er vigtigt for offentligheden, men også for de involverede ansatte at få en afklaring«, siger Sten Bønsing.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.