0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOA advarer om mangel på sosu'er: »Hver femte 16-årig skal søge ind på sosu-uddannelser, hvis problemet skal løses«

Manglen på social- og sundhedspersonale bliver i fremtiden endnu mere kritisk for de danske kommuner, som skal tiltrække over 40.000 nye ansatte området de næste 10 år, hvis de vil følge med aldersudviklingen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De ansatte i sundhedssektoren har allerede travlt, men i fremtiden bliver det kun værre.

Landets kommuner kommer til at mangle 41.000 nye ansatte på sosu-området de næste 10 år.

Det viser prognoser fra fagforbundet FOA, som er faglig organisation for blandt andet sosu-assistenter og -hjælpere.

»Det er en katastrofe, hvis ikke der bliver gjort noget ved det. Hver femte 16-årig skal søge ind på sosu-uddannelser, hvis problemet skal løses«, siger Torben K. Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Men det er urealistisk, at det kommer til at ske, mener han. Det er kommunen og regeringen, der står med en vigtig rolle for at løse udfordringerne.

Ifølge FOA skal kommunerne indse, at der behov for at uddanne 10.000 sosu’er om året. Og regeringen skal give penge til, at kommunerne har råd til at uddanne dem.

Kan det ikke lade sig gøre, kommer det til at have store konsekvenser for de plejetrængende borgere i samfundet.

»Hvis kommunerne ikke snart begynder at tage det her seriøst, så skal borgmesteren i de enkelte kommuner ud at fortælle de ældre, hvem der ikke får hjælp i fremtiden«, siger Torben K. Hollmann.

Flere ældre, færre varme hænder

I 2040 vil der være knap 260.000 flere ældre over 80 år i Danmark. Samtidig er næsten en tredjedel af social- og sundhedspersonalet i dag over 55 år, skriver FOA.

Indenfor et år skal vi gerne kunne se, at der er sket en ændring. Sker det ikke, skal vi gøre noget

Derfor er der brug for at få uddannet mere personale på sundhedsområdet. For at det kan lade sig gøre skal både jobbet og uddannelsen gøres mere attraktiv i form af bedre arbejdstider og arbejdsvilkår, mener Torben K. Hollmann.

I regeringen og DF’s nye finanslov for 2019 er der afsat penge til forbedringer for social- og sundhedsansatte ved blandt andet oprettelse af nye videreuddannelser for social- og sundhedsassistenter inden for psykiatri og demens.