0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Regeringen må droppe salget af det sjællandske elforsyningsnet, Radius. Socialdemokratiet og SF har sluttet sig til modstanden fra Enhedslisten og Dansk folkeparti, og regeringens opbakning er væk.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S og SF trækker i nødbremsen: Regeringen stopper salg af det sjællandske elnet

Efter modstand fra S og SF dropper regeringen salget af Radius. Socialdemokratiet og SF trak i nødbremsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kontrollen med selskabet Radius, der forsyner over en million forbrugere på Sjælland med strøm, bliver hos staten. Det står klart, efter at Finansministeriet har bremset salget. Det meddeler energiselskabet Ørsted i en børsmeddelelse. Staten har aktiemajoriteten i Ørsted, der ellers stod til at kunne sælge det sjællandske distributionsselskab Radius for over 20 milliarder kroner.

Søndag formiddag skrev Socialdemokratiet og SF, at ejerskabet til vigtig infrastruktur som elforsyningen skal blive på statslige hænder eller ligge i et forbrugerejet selskab.

Et spørgsmål om demokrati

»Når vi taler infrastruktur, herunder eldistribution, så er det ikke kun et spørgsmål om el, kroner og øre. Det er også et spørgsmål om demokratisk kontrol og spørgsmålet om værdien af det, vi er fælles om«, skriver Mette Frederiksen. Hun vil sikre »demokratisk kontrol« med den afgørende infrastruktur.

»Det vil sige, at staten skal eje mere end 50 procent, eller også skal det være forbrugerejet. Trygheden til de to principper har regeringen ikke kunnet give os, og derfor modsætter vi os et salg af Radius på det grundlag, der ligger fra regeringens side nu«, siger hun.

Radius ejes i dag af Ørsted, der er det tidligere Dong. Det var netop den daværende S-R-SF-regerings beslutning om at sælge dele af det statsejede Dong til amerikanske Goldman Sachs, der førte til sammenbruddet af den første Thorning regering og SF’s beslutning om at forlade regeringen.

Skyggen fra Dong-salget

Hverken Mette Frederiksen eller SF’s leder, Pia Olsen Dyhr, nævner direkte salget af en del af aktierne i Dong i 2014 i det fælles brev til finansminister Kristian Jensen, men presset på de to partier er steget, i takt med at salget nærmer sig samtidig med det kommende folketingsvalg.

Det er regeringen og finansminister Kristian Jensen (V), der kontrollerer statens aktier i Ørsted, hvor staten efter aktiesalget i 2014 fortsat ejer aktiemajoriteten. Men S og SF’s beslutning betyder, at regeringen nu helt må opgive salgstankerne. De to partier er sammen med V, K, R og LA med i den store forligskreds omkring Dong. Uden S og SF ville et flertal i Folketinget kunne forhindre frasalget.

Enhedslisten har gjort et stop for flere salg af kritisk infrastruktur til et af partiets politiske omdrejningspunkter. Partiets erhvervsordfører, Pelle Dragsted, fører i øjeblikket valgkamp for at blive forbrugervalgt medlem af elforsyningsselskabet med det formål at sikre offentlighed omkring salgsplanerne.

Enhedslisten og DF er vinderne

»Jeg er tæt på at lade champagnepropperne springe – selv om det er tidligt på dagen. Det her er en kæmpegod nyhed. Det er det, vi har presset på for i det sidste halve år«, sagde Pelle Dragsted, da han fik kendskab til brevet fra S og SF søndag formiddag.

Sammen med Enhedslisten var Dansk Folkeparti de eneste partier, der stemte imod det oprindelige aktiesalg til Goldman Sachs. DF’s formand Kristian Thulesen Dahl er glad for beslutningen hos S og SF.

»Så er flertallet imod et salg på plads. Det skal ikke sælges til udlandet, hvorefter dansk kontrol forsvinder«, tweetede Kristian Thulesen Dahl.

Pia Olsen Dyhr blev formand for SF efter det interne politiske opgør om blandt andet salget af en del af statens aktier i Dong. I brevet til Kristian Jensen skriver hun, at SF har forsøgt at sikre enten statslig kontrol med elforsyningsnettet eller et forbrugerejet Radius.

»Det har vi kæmpet for ved forhandlingsbordet. Det ligner nu, at det kan vi ikke sikre. Derfor sætter vi de videre forhandlinger på hold. Regeringen har dermed ikke længere et flertal for sin strategi. Det er de nødt til at lytte til«.

Børsmeddelelsen om det aflyste salg indeholder ikke nogen forklaring på regeringens og finansminister Kristian Jensens kovending. men selskabet skjuler ikke overraskelsen over den nye udvikling.

»Finansministeriet har nu til Ørsteds overraskelse meddelt, at der ikke længere er politisk opbakning til at fortsætte den strukturerede salgsproces. Ørsteds ledelse vurderer fortsat, at det er i selskabets, aktionærernes og kundernes interesse, at eldistributionsforretningen, privatkundeforretningen for el og gas samt forretningen for udendørsbelysning overgår til et nyt ejerskab«, hedder det i børsmeddelelsen.

»Ørsteds bestyrelse vil nu vurdere situationen og drøfte de næste skridt«.

Annonce

Ud over det børsnoterede italienske energiselskab Enel er flere forskellige danske og udenlandske pensionskasser ifølge Jyllands-Posten med i opløbet om købet af Radius.

Gennem årene har også Socialdemokratiet stået for omfattende frasalg af dansk infrastruktur i telesektoren, Københavns Lufthavne og på andre områder. Principielt har skiftende borgerlige og socialdemokratiske finansministre været imod, at staten skulle drive virksomhed.

Staten mister kontrollen

Men når først staten giver afkald på ejerskabet af et forsyningsselskab eller anden kritisk infrastruktur, så forsvinder muligheden for at forhindre videresalg til også russiske og kinesiske selskaber i en fri handel. Også statens mulighed for at have indflydelse på samfundsvigtige beslutninger i de særligt kritiske selskaber forsvinder ved salg.

Tele Danmark har blandt andet skiftet ejer flere gange og samarbejder i dag med det omdiskuterede kinesiske selskab Huawei. I en periode har den australske kapitalfond Macquarie, der er involveret i sager om forkert udbetaling af udbytteskat i milliardklassen, ejet en stor del af aktierne i Københavns Lufthavne.

Goldman Sachs har i dag solgt sin andel af aktierne i det daværende Dong til andre private investorer. Salget gav selskabet en fortjeneste på 12 milliarder kroner efter få års ejerskab.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden