Louisa Vesterager Jespersen blev bisat fra Fonnesbæk Kirke i Ikast, lørdag den 12. januar 2019. Hun blev sammen med sin norske veninde, 28-årige Maren Ueland, fundet dræbt under en ferie i Marokko.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Louisa Vesterager Jespersen blev bisat fra Fonnesbæk Kirke i Ikast, lørdag den 12. januar 2019. Hun blev sammen med sin norske veninde, 28-årige Maren Ueland, fundet dræbt under en ferie i Marokko.

Danmark

Professor: Deling af drabsvideo er sandsynligvis ulovlig

Mange mennesker risikerer at blive straffet for at have spredt en optagelse af drabet på en ung kvinde.

Danmark

Det er sandsynligvis ulovligt at videresende en video af et drab, sådan som et betydeligt antal personer i Danmark menes at have gjort.

Det vurderer Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet på Københavns Universitet.

Han henviser til straffelovens paragraf 264 d. Den siger, at det er strafbart at videregive billeder af en person 'under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden'.

Loven gælder også, når billedet vedrører en afdød person.

»Der er god grund til at antage, at dette er tilfældet i en sammenhæng som den foreliggende«, skriver han i en mail til Ritzau.

Den pågældende video viser angiveligt drabet på enten danske Louisa Vesterager Jespersen eller norske Maren Ueland. De to unge kvinder blev fundet dræbt i Marokko 17. december.

Tidligere torsdag oplyste anklagemyndigheden, at politiet flere steder i landet har modtaget et 'ikke ubetydeligt antal' anmeldelser om, at videoen er blevet set og delt. Særligt blandt unge og børn menes den at florere.

Statsadvokat skal vurdere, om deling er ulovligt

I den forbindelse oplyste statsadvokat Kirsten Dyrmann, at Rigsadvokaten har bedt hende om at klarlægge omfanget. Hun skal også se på, om delingen overhovedet er ulovlig.

Jørn Vestergaard henviser til, at der allerede foreligger en bunke domme, hvor straffelovens paragraf 264 d har været i spil.

»Bestemmelsen er blandt andet anvendt i sager om offentliggørelse af optagelser af et omkommet brandoffer og af en druknedød person. Den vil også kunne bruges på billeder af trafikofre eller drabsofre«, lyder det fra professoren.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland var på ferie i Marokko, da de på brutal vis blev slået ihjel i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene.

Adskillige personer er blevet anholdt i forbindelse med efterforskningen af drabene.

Fire af de anholdte optræder på en video, der blev offentliggjort en uge før drabene. På optagelsen sværger de troskab til Islamisk Stat.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce