0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Egmontkollegiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Unge har brug for nogen at blive unge sammen med

I dag kan man flytte fra et sted til et andet og stadig fortsætte med at eksistere i hinandens liv, og det kan give udfordringer, fortæller ungdomsforsker Niels Ulrik Sørensen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På Egmontkollegiet i København slænger nogle af Gamle Førstes beboere sig som sædvanlig i en grå sofa i hjørnet af køkkenet. De bor 22 studerende på en gang og deles om alt fra madlavning og lektiehjælp til temafester og kærestesorger. Her danner deres fælles køkken rammen for livet som studerende.

»Det kan godt være svært at bo her og passe studiet samtidig. Folk fra mit studie spørger jo, hvorfor jeg altid er her. Det er svært, hvad man skal prioritere, hvis der er flere tilbud på samme tid«, siger Emma Bolette Odgaard.

»Det er svært at holde kontakten med ens gamle venner. Faktisk er det næsten umuligt. De forsvinder ligeså stille, og det er ikke sikkert, at man når at opdage det, fordi alle ens sociale behov er opfyldt her på kollegiet«, siger August Alexander Naidu Dylander. Begge læser de medicin på Københavns Universitet.

Det er en vigtig livsfase, hvor man prøver mange nye ting af og arbejder med sin identitet

Niels Ulrik Sørensen er forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet og forklarer, at det kan være svært for unge at få flere forskellige relationer til at spille sammen.

»Det kan være svært at balancere relationerne fra barndomsbyen med de nye relationer, man får, når man flytter hjemmefra eller begynder at studere. I dag er det normalt, at unge trækker venner med fra en fase i livet til en anden, og der er en forventning om, at man skal varetage og pleje tidligere venskaber. Der er også helt nye muligheder for det, som ikke fandtes for 10-20 år siden, fordi verden er blevet så digital. Derfor kan der opstå en klumpdannelse af sociale relationer. De klumper sig sammen og kan spærre for, at man kan håndtere hverdagslivet«.

Niels Ulrik Sørensen er i gang med et forskningsprojekt, der undersøger unge, der flytter hjemmefra. Projektet, der er finansieret af Nordea-fonden, kigger på motiverne for at flytte, hvordan de etablerer sig de nye steder samt de forskellige udfordringer, der opstår i overgangen fra hjemmeboende til udeboende.

»I dag kan man fysisk flytte sig fra et sted til et andet, mens man fortsætter med at eksistere i hinandens liv. Det gælder både relationen til forældre og til for eksempel barndomsvenner. Det kræver enormt meget vedligeholdelsesarbejde. Så selvom mange unge er gode til at få nye venner, kan der være nogle faktorer ved det, der gør dem pressede«.

Hvordan spiller boformen en rolle for de unge?

»Det betyder meget for det ungdomsliv, man skaber sig som ung. Mange unge vil gerne være i kontrol. De vil gerne have styr på hverdagen, studiet, fest og ballade og sociale relationer samtidig. Nogen flytter hjemmefra og vil bo alene, fordi de selv vil træffe beslutninger, nogen flytter sammen med deres kærester og nogen ved fra start af, at de ikke ønsker at bo alene. De flytter måske i kollektiv eller på kollegium«.

Hvad optager dem, der ikke vil bo alene?

»De er som regel optaget af at fylde noget indhold i deres nye ungdomsliv, for eksempel ved at skabe nye sociale relationer. Hos de unge, vi taler med i forskningsprojektet, oplever vi, at balancegangen mellem at være en del af et fællesskab og at kunne trække sig tilbage er vigtig for at kunne få struktur på en ny hverdag. Det er vigtigt at kunne slappe af i relationerne for at føle sig hjemme«.

»Det sociale er især vigtigt for dem, der flytter længere væk hjemmefra og ikke har adgang til deres gamle venner, familie og netværk på samme måde. Især i den første tid som udeboende er de daglige rutiner og praksisser også vigtige for at føle sig hjemme«.

Hvorfor er det vigtigt for de unge at indgå i et fællesskab?

»Det er i det hele taget en vigtig del af ungdomslivet. Men især når der sker en overgang fra et gammelt sted til et nyt sted, er det vigtigt at have nogen at spejle sig i. De unge er et helt nyt sted i livet, og de har brug for nogen at blive unge sammen med. Det er en vigtig livsfase, hvor man prøver mange nye ting af og arbejder med sin identitet«.

Hvad vil de unge søge efter, når de flytter hjemmefra?

Annonce

»De vil søge nogen at støtte sig op af, når de ikke længere har familien og deres gamle venner ligeså tæt på. Det er selvfølgelig forskelligt, hvilken rolle man vil indtage i et nyt fællesskab. Nogen har bare brug for andre for at få struktur på hverdagen, mens andre finder deres nye gode venner i de nye boligformer. På kollegier har man studier ved siden af, så man har noget at være fælles om, og det kan være en fordel«.

Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Niels Ulrik Sørensen peger på nogle helt andre udfordringer hos unge, der flytter hjemmefra og ikke studerer. Her kan udfordringen være at finde noget at fylde hverdagen ud med.

Hvad kan udfordringerne være ved at skulle indgå i nye fællesskaber?

»De unge gennemgår et stort identitetsarbejde samtidig. Relationen til forældrene forandrer sig, og man skal finde sin rolle i en ny hverdag, hvor man har meget ansvar. Nogen har måske prøvet det før, nogen lærer hurtigt at vaske op og holde styr på økonomien og dagligdagen, men for nogen er der for meget at holde styr på, og de bliver pressede og stressede. De har måske for mange ting om ørerne og for høje krav til sig selv, samtidig med at de skal få studiet til at fungere. Det er en udfordrende tid, hvor man skal bygge sit eget ungdomsliv op, samtidig med at man skal finde ud af, hvad for en person man er«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?