0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Naturfolk og landbrug i usædvanligt parløb om stort klima- og naturudspil

Der er gevinst på hele pladen, hvis man gennemfører en jordreform og gør nogle miljøregler mere fleksible, mener Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Janus Engel
Foto: Janus Engel

Ådale og andre lavtliggende jorder har et stort udslip af klimagasser, hvis de dyrkes som almindelig landbrugsjord. En jordreform kan føre til ophør af dyrkningen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med et milliardbeløb i startkapital fra staten vil man kunne få sat gang i jordfordeling i landbruget, så den lavtliggende jord bliver taget ud af produktion til gavn for både landbruget, naturen, klimaet og miljøet.

Det er den ene del af et fælles udspil fra Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening (DN), som de to organisationer fremlægger torsdag. De forestiller sig, at 100.000 hektar landbrugsjord omlægges til natur eller græsning. Det svarer til knap det dobbelte af Falsters areal.

Landbruget slipper af med noget ikke særlig produktiv jord. Klimaet slipper for en masse klimagas, da de lave jorder i dyrket tilstand bidrager med 10 procent af landbrugets klimabelastning. Naturen kan få mere plads, og vandmiljøet vil slippe for noget kvælstof.

»Vi har en naturlig interesse i at få de dårlige jorder taget ud af landbrugsdrift. Det handler meget om at komme i gang. Det er en plan med store perspektiver i, men den kræver nogle penge«, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Hverken udspillet eller Martin Merrild sætter et konkret beløb på, men DN’s præsident, Maria Reumert Gjerding, taler om »en grøn milliard« det første år.

»Det håber vi, at politikerne er villige til at skyde efter det her projekt, fordi man får så meget godt ud af det: Man får klimagevinster og genetablering af ådale, som kan bidrage til klimasikring, og landbruget kan dyrke den jord, det giver mest mening at dyrke. Det er bare en vanvittig god investering«, siger hun. Med streg under investering, for nogle af pengene vil komme ind igen.

Det samme understreger Martin Merrild. Pengene skal blandt andet bruges til at opkøbe jord, så interesserede landmænd kan få noget ordentlig landbrugsjord til erstatning for lavtliggende arealer, men jorden skal ikke foræres væk. Håbet er i øvrigt, at andre interesserede, for eksempel forsyningsselskaber og fonde, på sigt vil skyde penge i jordfordeling.

Ammoniakregler skal ændres

Jordfordeling har mange fortalere, også i Folketinget, men der er foreløbig kun afsat 150 millioner kroner til formålet, og det kommer man ikke langt for.

Ikke mindre bemærkelsesværdigt er det, at de to organisationer også er enige om at foreslå en mere fleksibel fortolkning af de regler, der skal hindre, at følsom natur bliver belastet med ammoniak. Det skyldes hensynet til naturbeskyttelsen, siger Maria Reumert Gjerding:

»Ammoniakbelastningen af den følsomme natur vil falde, og landbruget får nogle andre virkemidler til at opfylde kravene. Det løser en frygtelig situation for mange landmænd, som i dag er helt fastlåst. Det er et klokkeklart eksempel på, at vores interesser faktisk kan forenes«.

I Det Økologiske Råd kalder landbrugsfaglig medarbejder Leif Bach Jørgensen de to udspil for »nødvendig brug af sund fornuft«. »Det er i høj grad i overensstemmelse med vores tanker. Jordfordeling er virkelig en win-win-mulighed«, siger han.