0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter udflytning af styrelse: Grønlændere må vente til 2026 på nye søkort, der skal forebygge ulykker

Danmark har lovet Grønland 73 nye digitale søkort, der skal forbedre sikkerheden til søs. Men nu står det klart, at forsinkelsen bliver årelang.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Inspektionsfartøjet Knud Rasmusseni fjorden ved Julianehåb (Qaqortoq). Arkiv

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønlænderne må spejde langt ud i horisonten efter digitale søkort, der skal forbedre sikkerheden til søs i havet omkring verdens største ø.

Det har i længere tid stået klart, at Danmark ikke kunne leve op til løftet om at levere 73 nye digitale søkort til Grønland senest i 2018. I dag er kun 34 kort færdige. Nu står det klart, at de sidste kort til grønlænderne først vil være klar i 2026. Det oplyser Geodatastyrelsen i et notat til Grønlandsudvalget i Folketinget, hvor flere partier kræver handling fra regeringen.

»Det bliver ved med at trække ud. Og det synes jeg ikke er i orden«, siger grønlandsordfører Karin Gaarsted fra Socialdemokratiet, der frygter en øget risiko for ulykker i farvandet, hvor skibstrafikken er stigende.

»Jeg er specielt bekymret for krydstogtskibe, der sejler tæt på isbjerge eller fjorde, hvor ingen har været før. Det er altså ikke det samme som at sejle rundt i Randers Fjord«.

Udflytning blev stopklods

På baggrund af stigende skibstrafik i havet omkring Grønland indgik daværende miljøminister Troels Lund Poulsen (V) i 2009 en samarbejdsaftale med det grønlandske selvstyre om 73 digitale søkort over Sydvestgrønland. Det ville skabe »mindre risiko for ulykker, hvor konsekvensen kan være tab af menneskeliv og forurening af miljøet«, sagde Venstre-ministeren dengang.

I 2013 konkluderede Rigsrevisionen, der fører kontrol med brugen af offentlige midler for Folketinget, at Geodatastyrelsen skulle sætte tempoet op, hvis alle kort skulle være klar i 2018. Og helt galt gik det med tidsplanen, da Venstre-regeringen i 2015 besluttede at flytte Geodatastyrelsen til Aalborg som led i den store flytning af statslige arbejdspladser fra København til provinsen. Kun 1 af 15 medarbejdere flyttede efterfølgende med. Derpå gik arbejdet med søkortene i stå.