Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Arkivfoto: Finn Frandsen

Sådan så det ud sidste år på Kalvebod Brygge i København, da sommeren ramte Danmark..

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er de officielle råd: Sådan kommer du gennem hedebølgen

DMI varsler hedebølge og op til 30 grader i denne uge. Her er Sundhedsstyrelsens bud på, hvordan man undgår nedsmeltningen på egen krop. Og hvem der i særlig grad skal passe på.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når sommeren rammer, så kan man også risikere at blive ramt af dehydring og hedeslag. Og det svære er, at man ofte ikke selv opdager det. Før det er for sent.

»Hedeslag kan komme langsomt, og for nogle kan det være svært at opdage i tide, at man er ved at nå en kritisk overophedning. Derfor er det vigtigt at være opmærksom, når man opholder sig i varmen, særligt hvis man f.eks. er over 65 år, har kroniske sygdomme eller handikap, er gravid, har små børn eller tager medicin«, forklarer læge og centerchef Henrik Stig Jørgensen fra Sundhedsstyrelsen.

Han anbefaler, at man forebygger ved at opholde sig i skyggen eller bære en hat, og man skal huske at drikke rigeligt med vand, også selvom man ikke føler sig tørstig. Ved meget høje temperaturer kan det være en god idé at holde sig indenfor på et sted med luftafkøling eller aircondition.

Sløv og forvirret?

Bliver man ramt af hedeslag, vil det give en række symptomer, man bør være opmærksom på.

»Personen, der er ramt, kan føle tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed, og kan f.eks. fremstå angst, forvirret og sløv. I svære tilfælde kan man blive bevidstløs og få kramper«, siger Henrik Stig Jørgensen.

Andre tegn på hedeslag er, at huden kan blive rød, varm og tør, hvilket er et tegn på nedsat eller ingen svedproduktion. Derudover kan man have hurtig og kraftig puls eller nedsat urinproduktion, hvor urinen har en mørk gullig farve, som er tegn på væske- eller saltmangel.

Førstehjælp

Hvis du har mistanke om, at en person har hedeslag, så tilkald en ambulance. Imens du venter på hjælpen, skal personen klædes af og bringes i skygge og helst i kølige omgivelser. Og så kan du gøre følgende tre ting:

 1. Giv personen noget at drikke. Gerne vand tilsat salt, for eksempel Revolyt, der kan købes på apoteket. Eller 1 - 1 ½ teskefuld groft køkkensalt i 1 liter vand.
 2. Læg personen ned og hæv benene op.
 3. I alvorlige tilfælde skal personen afkøles. Med vifter, ved at overbruse med køligt vand eller svøbes ind i et koldt og vådt lagen. Alternativt kan personen afkøles i en sø, et vandløb eller i et badekar.

Se også faktaboksen om, hvem der er særligt udsatte i varme tider.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden