0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Miljøministeren dikterer stop for nye havbrug

Der er ikke plads til flere havbrug i de danske farvande. Fremtiden er fiskeopdræt i anlæg på land, mener Lea Wermelin.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miljø- Og Fødevareministeriet
Foto: Miljø- Og Fødevareministeriet
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljøminister Lea Wermelin (S) trækker stikket på etablering af nye havbrug i de danske farvande og udvidelse af de eksisterende 19 havbrug. Dermed omgør hun en beslutning fra den tidligere regering og opfylder samtidig et stort ønske hos flere grønne organisationer og de to kommuner på Djursland, som har protesteret kraftigt mod udsigten til at få nye havbrug – fiskeopdræt i åbne bure til havs – tæt på deres kyster.

Hun begrunder sin beslutning med hensynet til havmiljøet. Kystområderne og de indre farvande er overbelastet af kvælstof.

»Vi har store udfordringer med iltsvind, og vi kan se, at kvælstofudledningen ikke falder som forventet. Derfor er det regeringens holdning, at der hverken er plads til flere eller større havbrug i Danmark«, siger Lea Wermelin.

Socialdemokraterne stemte sidste år for den lovgivning, som Lea Wermelin nu vil rulle tilbage. Hun understreger, at partiet før valget meldte sig ud af aftalen med et ønske om, at der i stedet bliver udviklet en ’bæredygtig strategi’ for en produktion af saltvandsfisk på land.

Danmarks Sportsfiskerforbund har ført an i kampen mod nye og større havbrug. Formand Verner W. Hansen kalder miljøministerens beslutning for helt fantastisk. Ud over havmiljøet har foreningen været bekymret for, at flere havbrug ville føre til en invasion af parasitten lakselus, som også kan rammer havørreder.

»Det er en kæmpe sejr for havmiljøet og vores vilde fiskebestande«, siger Verner W. Hansen.

Havbrugene: Trist beslutning

Havbrugenes forening, Dansk Akvakultur, finder omvendt miljøministerens beslutning rigtig trist. Formanden, Niels Dalsgaard, fremhæver havbrug som et meget klimavenligt fødevareerhverv.

»Det her er rigtig alvorligt for hele akvakultursektoren i Danmark, for det forhindrer os i at udvikle økologiske havbrug og ASC-certificerede havbrug, altså havbrug, hvor miljøforholdene og hele produktionen er godkendt efter Verdensnaturfondens regler for ansvarligt havbrug«, siger Niels Dalsgaard.

Det skabte voldsom debat, da den tidligere regering åbnede for etablering af flere havbrug i kystnære områder, hvis havbrugene etablerede ’kompenserede foranstaltninger’ i form af muslingeopdræt. Muslinger kan fjerne næringsstoffer fra havmiljøet, men både fagkundskaben og kritikere påpegede, at metoden ikke var afprøvet som kompensation for forureningen fra havbrug.

Danmarks Naturfredningsforening har været meget bekymret for udsigten til flere havbrug. Kvælstofudledningen til de danske farvande skal sænkes med over en fjerdedel, hvis vandet skal opnå god økologisk tilstand, siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding.

»Det er en politisk beslutning, hvordan man vil håndtere det. Et stop for nye havbrug er et vigtigt første skridt. Men man må også se på de eksisterende havbrug. Skal de reducere deres udledning, altså udfases? Eller skal landbruget reducere