Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Corona­virus

Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix
Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix

Natten til fredag 27. december var der uroligheder med fyrværkeri på Nørrebro. Et flertal af danskere ønsker strammere regler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne vil ændre fyrværkerireglerne

Et flertal af danskerne ønsker strammere regler, når det kommer til salg og affyring af fyrværkeri. Det viser ny måling fra Megafon.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

2019 lakker mod enden, og snart begynder et nyt årti. Siden 27. december har private kunne affyre fyrværkeri som optakt til den store aften i morgen.

Størstedelen af danskerne mener dog, at brugen af fyrværkeri for private skal begrænses til kun 31. december og 1. januar.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Megafon for TV 2 og Politiken blandt 1.066 respondenter. Her svarer 74 procent, at de er overvejende enig eller helt enige i, at perioden skal forkortes. 20 procent mener det modsatte.

De seneste dage har nyhedsbilledet været præget af historier om, hvordan der er blevet skudt med fyrværkeri mod busser, taxaer og personer. Senest i dag blev der affyret fyrværkeri imod en 14-årig pige i Lyngby, også på Nørrebro i København har der været episoder.

Som reglerne er nu, må danske butikker sælge fyrværkeri fra 15. december, men også det mener danskerne skal indskrænkes. 75 procent af de adspurgte mener, at perioden for salg af fyrværkeri skal indskrænkes, så det kun er tilladt at sælge fyrværkeri i 2-3 dage op til nytårsaften.

Uenighed om totalforbud

Danskerne er dog uenige, når det kommer til spørgsmålet om totalforbud mod brug af fyrværker for private. Her er 47 procent helt eller overvejende enig i et forbud og 44 procent er overvejende uenig eller helt uenig.

Dykker man ned i tallene er det særligt kvinder, der ønsker et totalforbud. 51 procent af de adspurgte kvinder svarer, at de ønsker et forbud, hvor det gør sig gældende for 43 procent af de adspurgte mænd.

Respondenternes alder spiller også en rolle i spørgsmålet. De 30-39 årige er den gruppe, hvor færrest ønsker et forbud, nærmere bestemt 41 procent, hvor de 60-69 årige er den gruppe, hvor flest ønsker et forbud. Her har 54 procent svaret, at de er helt enig eller overvejende enig i et totalforbud.

Selvom der de seneste dage har været en overvægt af episoder med affyret fyrværkeri på Nørrebro, er det i region Syddanmark, at størstedelen ønsker et forbud. Her har 50 procent svaret, at de er helt enige eller overvejende enige i, at der skal indføreres et totalforbud mod brug af fyrværkeri for private. I region Hovedstaden er det 48 procent af de adspurgte og lavest i region Midtjylland med 45 procent.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden