0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Se tallene: Så forskelligt anbringer regionerne børn

Antallet af tvangsanbringelser svinger fra år til år og fra kommune til kommune. Eksperter advarer om, at statsministerens mål om flere bortadoptioner kan skade mere, end det gavner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) ønsker ikke det skal være postnummeret, der bestemmer, hvornår et udsat barn oplever, at fællesskabet tager over.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er stor forskel på, hvordan kommunerne håndterer sager om udsatte børn. Der blev anbragt mere end dobbelt så mange børn uden forældrenes samtykke i Region Syddanmark som i Region Midtjylland, selv om indbyggertallene er sammenlignelige. Antallet af anbringelser svinger også år for år og fra kommune til kommune. Hvor eksempelvis en kommune som Vesthimmerland i 2018 havde 19 tvangsanbringelser, var tallet blot op til 4 i kommuner som Brønderslev, Faxe og Norddjurs, selv om der her er næsten lige så mange indbyggere.

Ifølge flere forskere stopper forskellene ikke ved antallet af anbragte børn. Det gælder også synet på forældreinddragelse og på, hvornår et barns adfærd i børnehaven skal føre til en underretning til de sociale myndigheder. Forskellene får forskere til at advare om, at statsminister Mette Frederiksens efterlysning af bortadoptioner risikerer at skade mere, end den gavner, når den møder virkeligheden i landets kommuner. Kommunerne har nemlig meget forskellige økonomiske rammer og forudsætninger for at leve op til regeringens målsætning på området.

Bente Adolphsen er juridisk konsulent med 30 års erfaring inden for behandling af børnesager i kommuner omkring Aarhus: »Der er ingen tvivl om, at kommunerne behandler begreberne forskelligt: Hvad forstår man eksempelvis ved en bekymring? At nogen må ’handle’? At noget er af ’væsentlig’ betydning for barnets støtte? Man tolker det vidt forskelligt i kommunerne, hvor instrukserne sjældent bliver klart formuleret«, siger konsulenten, der også har over 15 års erfaring med at undervise i social- og forvaltningsret på socialrådgiveruddannelsen i Aarhus.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter