0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Samarbejde på vej om større dansk testkapacitet - målet er 5.000 tests om dagen

Universiteterne og Seruminstituttet arbejder på at udvide testkapaciteten i løbet af nogle dage. Sundhedsstyrelsen fastholder, at WHO’s anbefaling af udstrakt coronatest skal tilpasses de enkelte landes sundhedssystemer

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Heikki Saukkomaa/Ritzau Scanpix
Foto: Heikki Saukkomaa/Ritzau Scanpix

WHO advarer imod, at Danmark vil være lukket ned i længere tid end ellers, hvis der ikke testes så bredt som overhovedet muligt.

Danmark

Der vil gå nogen dage, før det er afgjort, om og hvordan ledig laboratoriekapacitet på landets universiteter kan bruges til at teste flere danskere for coronavirus.​

Onsdag mødtes repræsentanter for universiteterne med Danske Regioner. Professor Morten Petersen fra Biologisk Institut på Københavns Universitet var blandt deltagerne.

»Universiteterne har en konstruktiv og åben dialog med regionerne og Statens Serum Institut. Den fortsætter vi de kommende dage«, sagde Morten Petersen efter mødet.

På onsdagens pressemøde sagde Sundhedsstyrelsens centerchef for planlægning, Helene Probst, også, at større testkapacitet er vigtig.

»Vi var ret kede af, at der opstod problemer med testkapaciteten i sidste uge. Mange har meldt sig på banen, herunder universiteterne. Det arbejder vi stenhårdt på at afklare«, siger Helene Probst.

I forbindelse med opdatering af Sundhedsstyrelsens retningslinje oplyste styrelsen onsdag aften, at ambitionen er at der kan laves 5000 coronatest om dagen. Tallet svarer til testniveauet i Norge, oplyste Helene Probst til Ritzau. Indtil videre har det danske sundhedsvæsen testet mellem cirka 500 og 1800 danskere per dag.

Prioriteringslist ved mangel

I de nye retningslinjer fremgår det, at voksne med moderate til svære symptomer skal henvises til en Covid-19-vurderingsenhed på et sygehus efter telefonisk kontakt.

De særligt sårbare personer - blandt andet ældre over 80 år - med lette til moderate symptomer kan også henvises til en vurderingsenhed ud fra et forsigtighedsprincip, fremgår det af retningslinjerne.

Ved mistanke om smittespredning på plejecentre, ældreboliger og i Kriminalforsorgens institutioner og lignende steder kan borgerne nu henvises til vurdering og eventuel test.

Samtidig har Sundhedsstyrelsen lavet en prioriteringsliste, der skal følges, så længe test-kapaciteten ikke er tilstrækkelig. Patienter, der indlægges eller allerede er indlagt, skal testes først.

Dernæst skal sundhedsvæsenet prioritere udbrudshåndtering på eksempelvis plejecentre eller bosteder. Tredjeprioritet har særligt sårbare personer, herunder ældre patienter over 80 år. Medarbejdere i kritiske funktioner, ’der ikke umiddelbart kan erstattes’, er den sidste prioriterede gruppe.

WHOs rådgivning skal vurderes i forhold til danske forhold

Samtidig opfordrer en række eksperter fra både universiteter, hospitaler og medicoindustrien i et åbent brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til, at myndighederne og Sundhedsministeriet hurtigst muligt gør brug af ledig laboratoriekapacitet.

De 28 professorer, forskningsledere og lektorer peger på, at deres laboratorier kan løse kapacitetsproblemerne i regionernes testsystem. Her er man blandt andet stødt på flaskehalsproblemer med leverancer af testudstyr, der passer til de store fuldautomatiske testmaskiner.

»Disse laboratorier (universitets-, forsknings- og industrilaboratorier, red.) bruger ikke de samme færdigblandede testkits som hospitalernes fuldautomatiske maskiner, men gør i stedet brug af reagenser, der er almindelige lagervarer«, hedder det i henvendelsen til ministeren.

Mens der arbejdes på flere fronter for at udvide testkapaciteten, fastholdt Helene Probst på pressemødet onsdag, at man ikke entydigt kan fortolke WHO’s anbefaling af, at der skal testes i størst muligt omfang på samme måde i lande med meget forskellige sundhedssystemer.

WHO advarer imod, at Danmark vil være lukket ned i længere tid end ellers, hvis der ikke testes så bredt som overhovedet muligt. Smittekæderne skal brydes ved at sætte ind, hvor smitten er, i stedet for at sætte ind mod noget, som er usynligt, er analysen. Ellers fortsætter problemet, når Danmark åbner samfundet igen.

»Vi kigger på det. Men man skal tage nogle forbehold for WHO’s anbefalinger. Det, man kan gøre i forhold til den danske befolkning, som er højt uddannet, er ikke nødvendigvis det samme, man kan gøre i andre lande «.​


Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter