0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann

159 mennesker mistede livet i mordbranden på Scandinavian Star for 30 år siden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

30 år efter mordbranden, som kostede 159 livet: Folketinget tager Scandinavian Star-sagen op igen

På baggrund af en dokumentar skal regeringen svare på, hvad den vil gøre for at komme en opklaring nærmere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I kølvandet på en dokumentar om branden på Scandinavian Star i 1990, som kostede 159 mennesker livet, har et flertal i Folketinget nu anmeldt en forespørgselsdebat om sagen.

Her skal regeringen oplyse status for opklaringsarbejdet af branden, ligesom den skal redegøre for, hvad den agter at gøre for at komme en opklaring nærmere.

Det skriver Information, efter at et flertal på seks partier - Socialdemokratiet, DF, De Radikale, Enhedslisten, SF og Alternativet - har anmeldt forespørgselsdebatten.

Det er nye oplysninger i en dokumentarserie om mordbranden, som i marts og april har været sendt på DR, der har givet de seks partier anledning til at diskutere sagen igen.

Kaskoforsikringen fordoblet kort før branden

I serien kaster den norske forsikringsmægler Svein Dammen lys over kaskoforsikringen af skibet, og hans oplysninger understøtter spekulationer om forsikringssvindel som muligt motiv til branden natten til den 7. april 1990.

Frem til en uge før branden havde Svein Dammen haft at gøre med kaskoforsikringen af Scandinavian Star. Da lød kaskoforsikringen på 12 millioner dollar.

Men da skibet den 30. marts 1990 blev solgt for allerede næste dag at blive indsat på ruten Frederikshavn-Oslo, var kaskoforsikringen skiftet til et andet selskab og fordoblet til 24 millioner dollar.

En uhørt høj sum, som Svein Dammen 'stejlede' over, som han siger.

Socialdemokratiets Jeppe Bruus kalder det 'en vigtig sag, der stadig er uforløst'.

»Den berører rigtig mange mennesker og forældes aldrig. Så det er fint at få det diskuteret«, siger han til Information.

Det samme mener Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

»Det er helt centrale oplysninger, som vi vil tage op med Justitsministeriet for at høre, om ikke det giver anledning til at få efterprøvet forsikringsspørgsmålet«.

»Og forhåbentlig kan vi få et flertal for at få det undersøgt«, siger han til avisen.

Venstres folketingsgruppe har på grund af coronakrisen ikke nået at drøfte en stillingtagen til forespørgselsdebatten.

Debatten vil komme på Folketingets dagsordenen før eller efter sommerferien.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden