0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

De skærpede pladskrav i daginstitutioner er nu fjernet. Kravene har gjort det svært for mange institutioner at tage imod alle børn, og nogle er derfor blevet passet andetsteds - f.eks. som her i Tivoli.

En normal hverdag i børnehaven på vej: Nye regler giver plads til flere børn

Først tirsdag får institutionerne nærmere besked om, hvordan børnene nu må omgås hinanden i daginstitutioner.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Inden længe kan trængte forældre og pressede pædagoger se frem til en mere normal hverdag i landets daginstitutioner.

Fra i dag, mandag, har Sundhedsstyrelsen nemlig slækket på en række af de særlige krav, som landets dagtilbud har skulle operere under.

Det gælder afstandskravet, der lige som andre steder i samfundet nu går fra 2 meter til 1 meter. Og det gælder ikke mindst det skærpede kvadratmeterkravet, hvor børn under corona-nedlukningen har skullet have dobbelt så mange kvadratmeter at boltre sig på som normalt – det vil sige 4 kvadratmeter per børnehavebarn og 6 kvadratmeter for hvert vuggestuebarn.

Pladskravet har i mange institutioner betydet, at der ikke har været plads til alle børn, og man derfor har måttet udelukke børn i perioder fra at komme i daginstitution eller har måttet oprette særbørnehaver i museer og beboerlokaler.

Møde om nye regler tirsdag

»Det er grundlæggende et udtryk for, at vi har været rigtig gode til at gøre de ting, vi skulle, og dermed har fået smitten under kontrol«, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, (S) om de lempede krav.

Hun tilføjer:

»Og så i øvrigt, at vi ved mere om, hvordan smitten breder sig og derfor kan lave nogle andre anbefalinger. Samlet set er det rigtig godt nyt, for det betyder, at tingene kommer til at ligne sig selv lidt mere«.

Udmøntningen af de nye lempede regler for både daginstitutioner og skoler skal tirsdag diskuteres på et møde mellem Undervisningsministeriet og aktørerne på skole- og daginstitutionsområdet – det såkaldte sektorpartnerskab.

Samtidig venter institutionerne ifølge Politikens oplysninger på at få en konkret vejledning til, hvordan de nye retningslinjer skal forstås. For eksempel, hvordan formuleringer om særlig fokus på hygiejne konkret skal omsættes til antal af håndvaske, og hvor mange gange man skal afspritte legetøjet og gyngestativet.

En lettere dagligdag

Sundhedsstyrelsen opfordrer daginstitutioner til at organisere sine aktiviteter i faste grupper og stuer med et fast antal ansatte per gruppe. Ministeriet slår fast, at stuerne skal være udgangspunktet for børnenes hverdag, og at der skal være faste voksne omkring børnene.

I Københavns Kommune kan børne- og ungeborgmester Jesper Christensen (S) ikke gøre forældrene meget klogere, før mødet i sektorpartnerskabet har været holdt i morgen:

»Jeg håber, at man lemper på kravene til både plads, afstand og gruppestørrelser. Det vil uden tvivl lette dagligdagen for både børn, forældre og personale. Det vil betyde, at vi fysisk kan undervise og passe flere børn end nu, og det vil være et skridt i retning mod en hverdag, som vi kendte den før corona«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?