0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Departementschefen: Støjberg fik klart at vide, at vi ikke kunne lave en undtagelsesfri ordning

Tidligere departementschef Uffe Toudal Pedersen bekræfter, at Udlændinge- og Integrationsministeriets jurister gjorde det helt klart overfor Støjberg, at ikke alle asylpar kunne adskilles uden, at ministeriet ville agere i strid med loven.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Uffe Toudal Pedersen da han ankom ved retten.

Danmark

Tidligere udlændinge-, integrations-, og boligminister Inger Støjberg (V) blev i februar 2016 trods advarsler fra embedsmænd ved med at gentage, at hun ønskede en undtagelsesfri ordning, der skulle adskille alle indkvarterede asylpar, hvor den ene var under 18.

Det fortæller tidligere departementschef Uffe Toudal Pedersen, som i Instrukskommissionen for første gang afslører, hvordan han oplevede forløbet omkring den ulovlige adskillelse af unge asylpar.

Dermed bekræfter han på lange stræk afdelingschef Lykke Sørensens forklaring om, at Inger Støjberg blev informeret om, at en undtagelsesvis ordning ville være ulovlig.

»Ministeren havde det synspunkt, hun nu en gang havde; at hun syntes, de skulle skilles ad. Så vi sagde, at det kan vi altså ikke«, forklarer han.

Uffe Toudal Pedersen var departementschef i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, da sagen fandt sted, og således særdeles central i forløbet, der nu granskes i kommissionen i Retten på Frederiksberg.

Kan ikke huske, om ’ulovlig’ blev brugt som ord

I dagene op til udsendelsen af pressemeddelelsen 10. februar er det allerede under de første dages afhøringer i kommissionen blevet afdækket, hvordan embedsmænd på forskellige måder forsøgte at få passager ind i pressemeddelelsen, der skulle levne mulighed for undtagelse, hvis parrene for eksempel havde fælles barn/børn.

Men også på et møde i ministeriet 9. februar om sagen, stod de to synspunkter over for hinanden. Ministeren, der ønskede en undtagelsesfri ordning, mens embedsmændene slog fast, at den ikke kunne være undtagelsesfri i henhold til love og konventioner.

Også her stod ministeren ifølge Toudal fast.

»Og ministeren ville have en undtagelsesfri ordning?«, bliver han spurgt af kommissionsformanden.

»Ja«, svarer Toudal, der ikke kan huske, om embedsmændene specifikt brugte ordet ’ulovlig’ om ministerens ønske.

Under tidligere afhøringer har kilder, der deltog i et centralt koncerndirektionsmøde 10. februar umiddelbart før udsendelsen af pressemeddelelsen, berettet, hvordan der var tydelig uenighed mellem afdelingschef Lykke Sørensen og Inger Støjberg.

Sidstnævnte ønskede en undtagelsesfri ordning, mens afdelingschefen stod fast på, at der skulle individuel sagsbehandling til og mulighed for undtagelse – eksempelvis hvis parret havde børn - hvis ordningen skulle være lovlig og overholde konventioner.

Ikke desto mindre endte det med, at den udsendte pressemeddelelse ikke levnede mulighed for undtagelser.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter