0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Studie bakker statsministeren op: Danskerne spritter mindre af og mødes med flere

Folk er stadig opmærksomme på råd for at undgå smitte, men vi fortolker rådende anderledes, siger forsker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck
Danmark

Danskerne slækker mere på corona-retningslinjerne i dag, hvis man sammenligner med perioden under nedlukningen i marts og april. Det viser et igangværende studie af befolkningens adfærd og holdninger under coronakrisen fra Aarhus Universitet.

Jeg er bekymret. Vi begynder at slække. Der sprittes mindre af, afstanden mellem os er blevet kortere

Fredag aften udtrykte statsminister Mette Frederiksen (S) bekymring over danskernes adfærd i et interview med avisen Danmark.

»Det er ikke godt, det, der sker lige nu. Jeg er bekymret. Vi begynder at slække. Der sprittes mindre af, afstanden mellem os er blevet kortere. Vores kontakt med mange personer er taget til. Vi er dér, hvor vi afgør, måske i løbet af de kommende uger, hvad det er for et efterår, vi går ind i«, sagde hun.

Og påstanden om danskernes adfærd er rigtig, siger Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet, som står bag studiet.

»Hvis vi sammenligner med tiden under nedlukningen i marts og april, er der sket et lille skred i forhold til danskernes adfærd. Vi spritter mindre af, og vi holder mindre afstand«, siger han.

Siden nedlukningen er antallet af personer, der spritter eller vasker hænder mindst 10 gange i løbet af dagen, faldet fra omkring 80 procent til omkring 60 procent i dag. Derudover viser studiet, at lidt over 50 procent af danskerne i midten af maj svarede, at de i meget høj grad var opmærksomme på at undgå fysisk kontakt. Det er nu omkring 35 procent. Siden er antallet af vores daglige kontakter med andre mennesker desuden fordoblet, viser studiet.

»Folk siger sådan set stadigvæk, at de er opmærksomme på at spritte hænder og holde afstand. Så det er ikke, fordi folk ikke bekymrer sig om corona mere«, siger Michael Bang Petersen.

Danskerne tolker rådene anderledes nu end i marts

Han peger derimod på to mulige årsager til den slækkede adfærd.

»Det ene er, at rammerne har ændret sig, i takt med at landet er åbnet mere op. Der er flere mennesker ude i samfundet, og det gør det sværere at holde afstand«, siger han.

Vi hører simpelthen noget andet i dag, når vi får at vide, at vi skal holde afstand, end vi gjorde under nedlukningen

Eksempelvis ændrede myndighederne i begyndelsen af maj anbefalingen om at holde afstand fra to til en meter.

»Men der er også noget i vores data, der tyder på, at vores fortolkning af rådene har ændret sig. Vi hører simpelthen noget andet i dag, når vi får at vide, at vi skal holde afstand, end vi gjorde under nedlukningen«, påpeger han.

Eksempelvis undlod mange i marts og april at holde middagsselskaber for at holde afstand, mens mange ifølge professoren nu fortolker rådet som om, at de skal holde et skridts afstand til andre i køen i supermarkedet.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce