0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eksperter: Derfor er FE-skandalen så alvorlig

Forsvarets Efterretningstjeneste har muligvis udført ulovlig spionage mod danske statsborgere og samtidig bevidst ført tilsyn bag lyset. Eksperter på området ser på sagen med meget alvorlige øjne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

FE's lyttestation på Bornholm.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Konklusionerne i den rapport fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), som har ført til hjemsendelse af chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, og to andre ledende medarbejdere, »rejser tvivl om, hvorvidt der overhovedet er kontrol med, hvad det er, efterretningstjenesten foretager sig«.

Så klart udtrykker Pernille Boye Koch, jurist og lektor i offentlig ret ved Roskilde Universitet, sig om den opsigtsvækkende sag, hvor TET blandt andet konkluderede, at der er risiko for, at FE har udført spionage mod danske statsborgere. En overvågning som kun Politiets Efterretningstjeneste i udgangspunktet må udføre.
Tilmed skulle ledelsen i FE have kendt til risikoen, men ignoreret den – og samtidig holdt den skjult for TET.

»Én ting er at begå nogle fejl. Noget andet er bevidst at holde oplysninger tilbage og skabe et forkert billede af den virkelighed, som tjenesten opererer ud fra. Det er det, der gør det her så principielt«, siger Pernille Boye Koch.

Også den tidligere efterretningsanalytiker for FE Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Insitut for Internationale Studier, ser med alvor på sagen, som han kalder. »endnu mere alvorlig« end tidligere møgsager i Forsvaret som sager om svindel og nepotisme.

»Grundlæggende på grund af dybden i tillidsbruddet«, som Flemming Splidsboel formulerer det.

Hvem sidder med ansvaret?

Og netop tilliden fra politikere og befolkningen er altafgørende for efterretningstjenesternes arbejde, vurderer den tidligere efterretningsanalytiker.

»Forsvarets Efterretningstjeneste er dybt afhængig af en høj grad af tillid. Som borgere kan vi ikke få indblik i, hvad de foretager sig – dels får vi ikke lov, og dels ville vi have svært ved at forstå en del af det – men til gengæld må man så have tillid til, at det der bliver gjort bag de lukkede døre, bliver gjort ordentligt. Det er det tillidsbrud, der gør det her meget alvorligt«, udtaler han.

TET’s undersøgelse har indtil videre ført til hjemsendelse af chefen for FE, Lars Findsen – desuden er to unavngivne, men ’ledende medarbejdere’ blevet fritaget fra tjeneste.

De juridiske konsekvenser for de involverede tør Pernille Boye Koch dog endnu ikke at gisne om.

»Det vil jeg nødig forholde mig til endnu. Det kommer an på, hvem der egentlig sidder med ansvaret – og det ved vi på nuværende tidspunkt i virkeligheden ikke nok om til at kunne konkludere noget på«, siger juristen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce