Hvis man er kriminel, er det en god idé at slukke sin telefon, når man begår forbrydelser. Det gælder i øvrigt også, hvis man ikke er kriminel, men blot værner om sit privatliv.
Danske teleselskaber indsamler og gemmer nemlig en lang række oplysninger om, hvordan alle danskere bruger deres mobiltelefoner. Hvem man sms’er med, hvem man ringer til, hvor længe ens opkald varer, og hvor man befinder sig, når man sender en besked eller modtager et opkald. Problemet er bare, at det er ulovligt.
Sådan har det været lige siden 2007, da den danske logningsbekendtgørelse for teledata, som blandt andet skal hjælpe politiet i efterforskningsarbejdet, trådte i kraft. Men logningsregler som de danske er kendt ulovlige ved EU-retten. Noget, tidligere justitsministre har lovet at rette op på. Også nuværende justitsminister Nick Hækkerup (S) har lovet at revidere den danske logningsbekendtgørelse, så den bliver lovlig. Alligevel er der fredag høringsfrist på en lov, der udskyder revisionen – nu for niende gang
»Det her siger meget om den tid, vi lever i«, siger Jacob Mchangama. Han er direktør i tænketanken Justitia, som netop har præsenteret en ny rapport, der retter en skarp kritik mod Danmarks afslappede holdning til de europæiske regler.
»Regeringen har gjort det meget klart, at den vægter sikkerhed og tryghed over privatlivets fred. Men det er ikke holdbart at have en regering, der på den ene side lægger vægt på, at borgerne overholder lov og orden, mens de samtidig strækker loven til bristepunktet for at fortsætte retsstridige indgreb i borgernes grundlæggende frihedsrettigheder«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her