0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilder til Politiken: Regeringen vil hente børn og mødre hjem fra Syrien

Regeringen drejer nu rundt og vil hente tre mødre og deres 14 børn hjem fra Syrien efter ny risikovurdering fra PET, oplyser kilder. Derudover vil regeringen arbejde på at hente resterende fem børn hjem uden deres mødre.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter måneders konflikt med støttepartierne om danske kvinder og deres børn i syriske fangelejre, vender regeringen nu rundt og lægger op til at tage tre mødre med dansk statsborgerskab samt deres 14 børn hjem til Danmark.

Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder med kendskab til regeringens nye linje overfor Politiken.

Tirsdag er partiledere på skift blevet informeret i Justitsministeriet om regeringens plan. Det sker forud for, at en nedsat task force onsdag ventes at fremlægge dens arbejde.

De nye toner fra regeringen bygger ifølge Politikens oplysninger på en konkret ny sikkerhedsvurdering fra efterretningstjenesterne om de tre danske mødre.

På møderne i ministeriet har partilederne fået fremlagt en bunke papirer, hvor af det blandt andet skulle fremgå, at det er efterretningstjenesternes klare vurdering, at det rent sikkerhedsmæssigt giver bedst mening at hjemtage de tre danske kvinder i syriske fangelejre samt deres børn, da der i lejrene er en risiko for, at børnene kan blive radikaliseret, jo længere de befinder sig der.

Den sikkerhedsmæssige analyse går ifølge Politikens oplysninger også på, at der på et tidspunkt er en risiko for, at de syriske fangelejre simpelthen bryder sammen, eller at de kurdiske styrker på et tidspunkt løslader flere beboere i lejrene. I de seneste måneder har der været meldinger om drab, flugtforsøg og ildspåsættelse i lejrene.

De tre kvinder vil om muligt blive forsøgt retsforfulgt ved danske domstole, lyder det fra Politikens kilder.

Det er endnu uvist, hvor hurtigt en hjemtagelse af mødre og børn kan foregå.

Udover de tre danske mødre og 14 danske børn sidder der yderligere tre kvinder og fem børn med tilknytning til Danmark i form af f.eks. tidligere statsborgerskab eller opholdstilladelse. Her vil regeringen ifølge Politikens oplysninger alene søge at hente de fem børn til Danmark uden deres mød