0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hospitaler savner plads til børn med RS-virus

Børn, der er så syge af RS-virus, at de skal på sygehuset, kan i øjeblikket ikke være sikre på en plads på nærmeste sygehus. Sengepladserne er flere steder optaget.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jesper Houborg
Foto: Jesper Houborg

I de hårdeste coronamåneder herhjemme - hvor dette billede stammer fra - var der kun halvt så mange børn indlagt på børneafdelingerne, som normalt. Årsagen var dengang formentlig forbedret hygiejne og masser af leg udendørs. Nu er sengepladserne fuldt optaget flere steder. Og hospitaler må derfor vise forældre med børn, der er syge af RS-virus, videre til andre hospitaler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den såkaldte RS-virus har ramt så mange børn, at flere afdelinger på de danske hospitaler ikke kan tage imod dem og må sende dem videre til andre hospitaler, viser en rundringning, som DR har lavet til landets regioner.

Presset på hospitalssenge skyldes blandt andet, at der i øjeblikket er dobbelt så mange indlagt med den type virus, som der plejer at være, når virussæsonen topper i vintermånederne.

I sidste uge blev 1.300 danskere konstateret smittet med RS-virus. De fleste børn. I de fleste tilfælde, når børn bliver smittet med RS-virus, oplever de det som en almindelig forkølelse. Men i enkelte tilfælde kan det sætte sig i lungerne, så de får brug for ilttilskud på et hospital, indtil deres immunforsvar har bekæmpet virus.

Tidligere på ugen kom det frem, at danske børneafdelinger i øjeblikket aflyser aktiviteter – herunder operationer – som følge af det store rykind af RS-syge børn.

Med udsigt til en vintersæson, hvor smitten må formodes at stige yderligere, er der bekymring hos regeringens støttepartier, Enhedslisten og SF.

Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver i en mail til DR, at han er sikker på, at de danske hospitaler kan klare opgaven. Han har tidligere omtalt RS-virussens fremmarch som et varsel om »den perfekte storm«, der risikerer at ramme hospitalerne til vinter, hvis mange virussmittede personer får behov for indlæggelse på hospital.

Siden coronavirus kom til Danmark i det tidlige forår 2020 har andre virussygdomme som RS og influenza indtil for få uger siden haft dårlige betingelser på grund af øget hygiejne og udluftning. Det har også betydet, at danskerne er blevet mindre udsat for virus, og dermed er vores immunforsvar dalet, og luftvejsinfektioner har lettere ved at få fat end normalt.

Læs mere: